Erikomisjoni rahvaliitlasest esimees Margi Ein ütles, et komisjon palub prokuratuuril kontrollida, kas poliitilise välireklaami keelu ajal tänavatel eksponeeritud K-kohukese reklaami näol oli sisuliselt tegemist varjatud annetuse vastuvõtmisega Keskerakonna poolt.

Eini sõnul otsustas komisjon pöörduda prokuratuuri poole, kuna Keskerakond eitas erikomisjoni järelepärimisele vastates avalikult oma seost K-kohukese reklaamikampaaniaga.

K pole tuntud kaubamärk

Kinnitamata andmetel viitab reklaami poliitilisusele ja Kesk- erakonnaga seotusele ka Põhja prefektuuri tellitud Tartu ülikooli semiootiline ekspertiis. Prefektuuri esindaja sõnul käsitleb politsei nii ekspertiisiakti kui ka valimiskomisjoni otsust juhtumi puhul tõenditena.

Prefektuur alustas kohukesereklaami asjus väärteomenetlust kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse paragrahvi alusel, mis käsitleb poliitilisele välireklaamile kehtestatud piirangute rikkumist ja näeb eraisikule ette kuni 18 000 krooni ning juriidilisele isikule kuni 50 000 krooni suuruse trahvi.

Tarbijakaitseameti hinnangul ei saa reklaami käsitada ka tuntud kaubamärgi reklaamina, nagu väitis esitatud vastulauses Idea, sest ametile teadaolevalt ei ole AS-il Kohuke sellist kaubamärki, mis kujutab endast valget K-tähte rohelisel taustal.

AS-i Kohuke Eesti müügijuhi Jüri Kambura sõnul on aga K-kohukesel seni väga hästi läinud ja müüki jätkatakse seni, kuni nõudlust jätkub. “Ta oli meil oktoobris tipp-kolmes kogu meie 16 toote seast,” ütles Kambura.

Keskerakond sai Viljandilt raha

•• Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjon nõuab, et Keskerakond tagastaks Viljandi linnavalitsusele valimiskampaaniaks saadud 12 000 krooni.

•• Valimiskampaaniaks kasutatud raha päritolu aruande järgi sai partei Viljandi linnavalitsuselt volikogu keskfraktsiooni tegevuskulude katteks 12 000 krooni.

•• Erikomisjon saatis Keskerakonnale kirja, milles juhib tähelepanu, et erakonnal puudub seaduslik alus saada kohaliku omavalitsuse asutuselt kohalike valimiste kampaania korraldamiseks rahalisi vahendeid.