Hanson ise ei soovinud kohtuotsust kommenteerida. Samuti ei öelnud ta, kas kavatseb otsuse edasi kaevata. “Eks seda näitab aeg,” lisas Hanson.

Sisuliselt olid need ainsad sõnad, mida Hanson eile pärast otsuse teatavakstegemist kohtumajas viibides lausus. Seda hoolimata varem ajakirjanikele antud lubadustest, et kommenteerib kohtuotsust paari lausega.

Küll aga teatas Hansoni kaitsja vandeadvokaat Marti Hääl, et esitab ringkonnakohtusse apellatsiooni.

Tekitas ühiskonnale ohtu

Kohtunik Ingeri Tamm tõi otsust põhjendades välja, et kuigi seaduse järgi saanuks Hansonit karistada ka väärteo toimepanemises, pidas kohus vajalikuks teda karistada kriminaalkorras, sest tema tegu tekitas ühiskonnale täiendavat ohtu.

Eelmise aasta oktoobri lõpus kadus toonase kaitseministri Hansoni Tartu kodust portfell ühes kolme riigisaladuseks tunnistatud dokumendiga, mida pole tänaseni leitud. Siiani pole veel ametlikult avaldatud, mis dokumendid olid Hansoni portfellis, kuid mitteametlikel andmetel puudutasid need kaitse-väe eelarvet ning relvastuse ostmise kava.

Varem on Hanson väitnud, et dokumendid varastati tema kodust, kuid eile teatas kohus, et varguse asjaolud pole siiani kinnitust leidnud.

Kui Margus Hanson süüdi-mõistvat kohtuotsust kümne päeva jooksul edasi ei kaeba või järgnevad kohtuastmed seda ei tühista, saab temast esimene ametisoleku ajal kriminaalkorras süüdi mõistetud riigikogulane.

Parlamendi ajalugu uurinud endise riigikogulase Ants Ruusmani sõnul on okupatsioonieelse riigikogu liikmeid tagandatud ametist poliitilistel põhjustel, nagu näiteks 1. detsembril 1924. aastal toimunud mässukatse tõttu. Samuti riigikogu ajalugu uurinud endine parlamendiliige Vootele Hansen lisas, et Teise maailmasõja eel jäid parlamendiliikmed saadikupuutumatusest ilma ja mõisteti süüdi poliitilistel motiividel. “Kriminaalkorras neist keegi karistada ei saanud, sest neid süüdistati riigireetmises või -kukutamises ning kaitseolukorra rikkumises, aga need tagamaad olid juba poliitilised,” lisas Hansen.

Margus Hanson peab süüdimõistva otsuse jõustumisel riigikogust lahkuma, tema asemel naaseks Silver Meikar.

Riigikogulased kohtus

Neli reformierakondlast

•• 1997 – võttis parlament saadikupuutumatuse Heiki Kranichilt, kes oli süüalune Lääne-Eesti Panga kriminaalasjas. Kohus mõistis ta õigeks.

•• 1998 – kohtu all Siim Kallas 10 miljoni dollari protsessis. Kohus mõistis õigeks.

•• 2005 märts – saadikupuu- tumatuseta jäi Margus Hanson.

•• 2005 september – saadiku-puutumatuseta jäi Kuressaare ekslinnapea Jaanus Tamkivi.