Pärnu maakohtus mõisteti täna süüdi Reet Rand (52) ja Enda Väli (47), kellel lasus kelmuse ja dokumentide võltsimise, võltsitud dokumentide kasutamise ning teiste isikute dokumentide võltsimisele kihutamise kahtlus, teatas maakohus.

Tõstamaa valla pereabilise – tugiisikuna ning Shalomi Abikeskuse Tõstamaa tööpunkti juhatajana töötanud Rand ja valla sotsiaalnõunikuna töötanud vallavalitsuse liige Väli anti kohtu alla süüdistatuna varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomises ning dokumentide, mis võimaldavad omandada õigusi, võltsimisele kihutamises.
Randa süüdistati lisaks dokumendi võltsimises eesmärgiga omandada õigusi ja võltsitud dokumendi kasutamises.
Välit süüdistati lisaks ametiisikuna oma ametiseisundi ebaseaduslikus ärakasutamises ning sellega olulise kahju tekitamises teise isiku seadusega kaitstud õigustele ja huvidele ning ametiisikuna dokumentide võltsimises.

Kelmus seisnes selles, et aastail 1999 kuni 2005 sõlmisid Enda Väli Tõstamaa valla esindajana ning Reet Rand kasupere esindajana perekonnas hooldamise lepingud kokku kümne lapse kohta.
Samas teadsid nad, et lapsed ei asu tegelikult kasuperre elama.
.

Sõlmitud lepingud esitati Pärnu pensioniametile, tekitades sellega ametis väära ettekujutuse, et lapsed elavad kasuperes ning hooldamisele võtja on õigustatud saama erinevaid peretoetusi.
Selle tulemusena lõpetas amet lastevanematele raha maksmine.
Kokku kandis Pärnu Pensioniamet kasuperele toetusi 197 100 krooni, millest lasteni jõudis süüdistuse kohaselt 58 072,65 krooni.

Asja ilmsikstulekul kihutati kohaliku kaupluse töötajaid dokumendi võltsimisele, paludes neil välja kirjutada dokumente selle kohta, et Rand on ostnud ühele perele süüa.
Dokumendid esitati edasi Tõstamaa vallavalitsusele.

Lisaks võltsis Rand Shalomi Abikeskuse kviitungeid, näitamaks tehtud kulutusi ühe konkreetse lapse osas.

Samuti süüdistati Väli’t valla sotsiaalkomisjonile mitmete toimetulekuavalduste kirjutamises toetust vajavate isikute nimel ja dokumentide võltsimises, tõestamaks nagu oleks osa rahast kulutatud küttepuude ostmiseks abivajajatele.

Ka kihutas ta üht kohtus tunnistajana esinenud isikut kirjutama võltsitud arve-kviitungit, mille kohaselt antud isik olevat toimetanud ühele abivajajale küttepuid.

Kriminaalmenetlust alustati 2005. aastal ühe ametlikult hooldusperesse vormistatud, kuid tegelikult oma kodus elanud lapse ema avalduse alusel.
Tänaseks on kümnest lapsest kaheksa juba täiskasvanud.

Kohtuistungil ei tunnistanud kumbki süüdistatavatest oma süüd ja mõlemad palusid ennast õigeks mõista.
Oma viimases sõnas ütles Rand, et ei teinud riigile kahju omakasu eesmärgil ega saanud varalist kasu – raha kulutas laste vajadustele.
Väli kinnitas oma viimases sõnas, et lepingute taga ei olnud isikliku kasu saamine, vaid laste elu korraldamine, et neile oleks tagatud esmavajalik, temagi eitas varalise kasu saamist.

Prokurör leidis, et nende süü on tõendamist leidnud ja palus Rand süüdi mõista ja karistada kokku kaheaastase vangistusega kaheaastase katseajaga ning Väli süüdi mõista ja karistada kolmeaastase vangistusega kaheaastase katseajaga, määrates mõlemad katseajaks kriminaalhooldaja järelevalve alla.

Süüdistatavate kaitsja vandeadvokaat Paul Järve oli seisukohal, et tema kaitsealuste teod ei olnud suunatud kasu saamisele vaid abivajajate aitamisele ning palus süüdistatavad õigeks mõista.

Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et riigi petmine on lubamatu mistahes motiividel.

Kohtukuludena mõisteti Reet Rand’ilt välja kokku 9592 krooni ja Enda Väli’lt 7353,80 krooni. Solidaarselt mõistis kohus süüdimõistetutelt välja Pärnu Pensioniameti tsiviilhagi summas 139 027,35 krooni ja tunnistajatele hüvitatud sõidukulu summas 585 krooni.