Eesti arhitektide liit (EAL) taotles kaebuses Sakala keskuse lammutuse loa õigusvastasuse tuvastamist ja selle tühistamist. Samuti taotleb liit esialgset õiguskaitset, mis peataks lammutusloa vaidluse ajaks.

EAL-i esimees Ülar Mark kinnitas, et liit on valmis Sakalat kaitstes lõpuni minema ning kohus ongi siin sisuline lõpp.

Sõltumatu infokeskuse teatel toimub täna hommikul kell üheksa Sakala keskuse juures hoone lammutamise vastane rahvakogunemine. Ametlikku meeleavaldust pole registreeritud.

Täna koguneb ka loomeliitude ümarlaud, et veenda kultuuriminister Raivo Palmarut Sakala lammutamist peatama. Arhitektuurimuuseumi direktriss Karin Hallas-Murula ütles, et kui ümarlaud ei peaks tulemusi andma, siis on abinõusid veel varuks, sest praegu “kooskõlastatakse teisi aktsioone”.

5500 toetusallkirja

Kultuuriminister Raivo Palmaru kinnitas, et kutsus loomeliitude esindajad ise reedel kella poole kaheks enda juurde ministeeriumi Sakala-küsimust arutama. Minister selgitas, et “kultuuriministrile surve avaldamisest” ei saa juttugi olla, sest minister ei saa Sakala lammutamise asjus midagi muuta, kuna Sakala krundi hoonestusõigus anti juba 2003. aastal 55 aastaks ära.

Eile õhtuks oli Sakala keskuse säilitamise toetuseks aadressil www.vabaeesti.pri.ee antud 5500 toetusallkirja. Oma vastuseisust keskuse lammutamisele on teatanud ka Eesti paeliit.