Kohus tegi Tallinna linnaplaneerimisametile ettekirjutuse tellida 20 päeva jooksul ekspertiis või anda välja haldusakt ehitusloa rahuldamise või selle väljaandmisest keeldumise kohta, teatas halduskohus Päevaleht Online´le.
Linnaplaneerimisameti tegevusetus 23. juunist kuni 31. augustini tunnistati õigusvastaseks.
Seega rahuldas kohus AS Uus Viru kaebuse Tallinna linnaplaneerimisameti kohta, samuti mõisteti linnalt välja menetluskulud 10 000 krooni.

Keskkonnamõjude ekspertiis võib mõjutada ehitusluba
Keskkonnaamet soovitab linnal Viru hotelli juurdeehituse Tammsaare parki sobivuse analüüsimiseks tellida keskkonnamõjude hindamise.
Linna ehitusloa väljastamisega viivitamise pärast kohtusse kaevanud aktsiaseltsi Uus Viru esindaja, Tark & Co vandeadvokaat Andres Suik on Päevalehele öelnud, et linna plaan tellida Viru hotelli 17-korruselise juurdeehituse sobivuse selgitamiseks lisaks senistele analüüsidele veel uuringuid selgus üllatuslikult alles kohtuistungil.
AS Uus Viru esitas Viru Poja ehitusloa taotluse 2005. aastal kevadel, täpsustades seda tänavu aprillis.
Tänavu juunis loobus Uus Viru ootamisest ja esitas halduskohtule kaebuse.

Eksperdid ehitamise vastu
Halduskohus on ka varem linnale ebasoodsa otsuse langetanud, pidades ebapiisavaks eelmise linnapea Tõnis Paltsu otsust ehitusloa andmisest keelduda.

Pärast seda on aga tehtud mitmeid ekspertiise.

Hoone sobivuse uurimiseks tellis linn ekspertiisid arhitektidelt Ignar Fjukilt ja Dmitri Brunsilt, mõlemad pidasid ehitist ebasobivaks.

Tallinna väisanud UNESCO maailmapärandi komitee eksperdi Giorgio Piccinato sõnul on seitse aastat tagasi valminud projekt vananenud ja arhitektuuriliselt nõrk. “Ma oleks eelistanud ka seda, et vana Viru hotelli poleks ehitatud, kuid tal on siiski iseloomu. Sel laiendusel pole sedagi,” ütles ekspert Päevalehele.

Piccinato rõhutas, et UNESCO kultuuripärandisse kuuluva vanalinna kontakttsooni millegi ehitamine eeldab väga head projekti, arhitektuurikonkurssi ja selget nägemust kogu ümbritseva ala tulevikust.

“Kõige tähtsam on, et linnal oleks visioon kogu ümbritsevast alast - seal on park, seal on teater, kõrval vanalinn. Ei saa öelda, et ei ehita sellepärast, et mulle ei meeldi. Aga saab öelda - vabandage, see ei sobi kokku meie üldise nägemusega selle ala arengust,” ütles Piccinato.

Linnaplaneerimisamet on jätkuvalt seisukohal, et seitsme aasta eest kinnitatud detailplaneering on vananenud ega arvesta praegust olustikku.








235 miljonit maksev Viru Poeg Arhitektide Ain Padriku ja Vilen Künnapu nägemuses jääks praeguse hotelli ja uue, 17-korruselise torni vahele neljameetrine õhuvahe, alumise kahe korruse tasandilt oleks hotellid ühendatud. Hoone fassaad peaks tulema tumedast klaasist, kontrastina Viru keskuse heledusele. Hotell on planeeritud praeguste terasside peale, kus on varem olnud basseinid-purskkaevud ja Merineitsi kuju. Plaani taga on Soome SOK-kontserni tütarfirma AS Sokotel, ehituskontserni SRV omanikele kuuluv kinnisvarainvesteeringute ettevõte Pontos Oy ja Pontos Gruppi kuuluv AS Uus Viru. Ehitus võib maksma minna üle 235 miljoni krooni. “Hotell ei tule pargi sisse, ühtegi puud hotelli ehitamiseks maha ei võeta,” on Pontos Oy tegevdirektor Yrjö Vanhanen Päevalehele kinnitanud. Arendaja tugineb 1998. aastal kehtestatud detailplaneeringule.