Soome justiitsministeeriumi asekantsleri Juha Keräneni sõnul on tegemist esimese katsetusega Euroopa Liidus Transparency Internationali uuringuga sarnast metoodikat rakendada kohalikul tasandil, teatas Põhja politseiprefektuur Päevaleht Online’ile.

Uuringu tulemusena leiti, et koostöös Tartu Ülikooliga väljatöötatud korruptsioonitajumise indeksi järgi tunnetatakse korruptsiooni kõige rohkem Põhja-Eestis, väikeste vahedega järgnevad Lõuna-, Ida- ja Lääne-Eesti.

”Kuidas ja millena korruptsiooni tajutakse võib olla väga erinev,” sõnas Keränen. ”Igasugune võrdlus tekitab konkurentsi ning mis võiks olla korruptsiooni mõistes parem, kui võistlus selle nimel, kelle tegevus on läbipaistvam.”

Keränen rõhutas, et tegemist ei ole korruptsiooniindeksiga, vaid rõhk on sõnal tajumine.

Tänasel lõpuseminaril andis Põhja politseiprefekt Elmar Vaher justiitsminister Rein Langile ametlikult üle mitmete uuringutel põhineva korruptsioonitajumise indeksi.

Langi arvates ei ole korruptsioon ainult see tegevus, mis on karistusseadustikuga karistatav.

„Eesti seadused on head seadused, mis vastavad kõigile konventsioonidele. Seadusi korruptsioonis süüdistada ei ole mõtet, peab olema hoopis tahe ja oskused seadusi rakendada,“ rääkis Lang pressikonverentsil. „Tahet hakkab aina rohkem tekkima, oskusi paraku napib.“