Traktoristidel avastati vibratsioontõbi ja ülekoormushaigus, mis on inspektsiooni teatel põhjustatud pikaaegsest töötamisest vibratsiooniga ning sundasendites, millega kaasnevad ka sundliigutused liikurmehhanismide juhtimisel. Töötamine traktoriga toimub välitingimustes erinevates ilmastikuoludes ja ilm mõjutab oluliselt vibratsioontõve ja ülekoormushaiguse väljakujunemist.

Loomakasvatajatest enamiku moodustavad lüpsjad, kellel diagnoositi raskest füüsilisest tööst ülekoormushaigus, millele lisandus raskuste kandmine ja sundasendid. Ka lüpsjatel mõjutab haiguse väljakujunemist mikrokliima – lautades on niiske ning lahtised uksed tingivad tuuletõmbuse.

Esmakordselt diagnoositi esmase kutsehaigusena asbestist põhjustatud pleuranaastud 63-aastasel endisel elektrijaama töötajal.

Meestel avastati esmaseid kutsehaigusi 31 ja naistel 24 korral.

Maakonniti diagnoositi kutsehaigusi Pärnumaal 9, Tartumaal 8, Tallinnas ja Harjumaal 8 ja Jõgevamaal 7.

Põlvamaal, kus eelnevatel aastatel on esmaselt diagnoositud kutsehaiguste arv olnud suur, vähenes nende arv kolm korda võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Samuti vähenes kutsehaiguste arv Valga- ja Võrumaal.

Enim diagnoositud esmaseks kutsehaiguseks on ülekoormushaigus (33), vibratsioontõbi (10) ja vaegkuulmine (9).

Vanuseliselt diagnoositi esmaseid kutsehaigusi kõige rohkem 51- kuni 60aastastel (32) ja 41- kuni 50aastastel (18). Viis haigestunut olid üle 60 aasta vanad. Allergiline kontaktdermatiit tuvastati 30aastasel ja vibratsioontõbi 38aastasel mehel.

Üldiselt kutsehaiguste registreerimine vähenes, mullu aasta samal ajal tuvastasid arstid 80 ja 2003. aasta esimesel poolel 57 juhtumit.