1 mees

Küsimused Jürgen Ligile:

Kui eelmine koalitsioon otsustas kellakeeramise lõpetada, siis seda tehti ühiselt (ma olen nagu aru saanud, et kui on 1 koalitsioon ja 1 koalitsioonilepe, siis seal sisalduvaga on kõik osapooled nõus). Millest nüüd siis meelemuutus? Kas reformikad avastasid nüüd, et kellakeeramises on midagi toredat? Või nõudis Keskerakond seda ja kompromissina pidi nõus olema?

Koalitsioonilepingud olid kompromissid mõlemad. Eelmise sõlmimise ajal oli meie hulgas nii suveaja pooldajaid kui vastaseid, Mõõdukad olid tungivalt vastu ja Isamaa vist ka. Ajaga on meie hulgas suveaja toetajate arv domineeriv ja veel domineerivam nende arv, kes vaatamata isiklikule eelistusele peavad õigeks toonast otsust muuta.

Hoiame end rahva arvamusega end kursis ka siis, kui ei pea õigeks üleüldist rahvahääletust.

Olen nõus, et kella keeramine on halb, kuid muu maailm dikteerib seda paraku. Ja veel halvem on olukord, kus päike tõuseb kell kolm, õhtul läheb aga vara pimedaks.

Küsimused Andres Tarandile:

Kas te juba väsinud ei ole kõigile mõtlevatele inimestele selgete tõdede uuesti ja uuesti rääkimisest?

Mida peaks tegema, et ükskord jäetaks kell rahule ja me saaks kenasti kõik vööndiajas elada?

1. Teatud tüdimust tunnen, sest olen sel teemal 1980. aastatest alates juba kümneid kordi rääkinud ja kirjutanud.

2. Kuna vööndiaja pooldajate ja vastaste arv on enam-vähem võrdne, siis täiskasvanute hulgas rahulolu ses küsimuses loota ei ole. Kui minakesksed ja rumalad argumendid kõrvale jätta, siis peaks otsustav olema laste riskide vähendamine, kes enda eest ei kosta ega võta osa ka arvamusküsitlustest. Siimanni valitsuse ajal oli mulle tõukeks umbes 700 kirja koolidest, milles kõigis sooviti aastaringset vööndiaega.

Küsimus mõlemale:

Kaua teie hinnangul läheb aega, et euroliit otsustab samuti kella mitte keerata?

Jürgen Ligi: Ei hindaks.

teadjamees

Hr.Ligi

Miks olete nii ülbe ja kurjade silmadega? Kas soovite kellakeeramisega orjalikult järgida Euroopas toimuvat? Kas Teile

laste tervis korda ei lähe?

Kuri olen ainult lollust ja pahatahtlikkust kohates. Näiteks praegu. Oma laste tervisest on mul kahju, seepärast keelaksin rõõmuga kella keeramise kogu maailmas. Aga rahulikum uni suvehommikuil, rohkem õhtust valgust õues müttamiseks ja sportimiseks teevad neilegi kuhjaga tasa selle kahjuliku mõju, mis kella keeramisel on. Euroopalikud pole me aga orjalikult, vaid mõistuslikult ja oma kodumaa geograafiast tulenevalt.

päevitaja

Küsimus hr. Ligi'le.

Kuidas vanasti päikesekella keerati? Ja kui ei keeratud, siis kuidas siiani hakkma on saadud?

Vastama peaks kellakruttimise idee autorid. Praegu oleme sundseisus ja ei peaks oma napist valgest ajast teiste rumaluse pärast loobuma.

pets

Jätke kruttimine, suveaeg alati!

Nõus, aga enne peavad teised riigid ka nõus olema.

AM ja PM

Hr. Ligi, kas 2001.a. suvi oli Eestis pimedam, kui kella keeranud Lätis? Kas päike eraldas Lätile rohkem valgust, kui Eestile?

Lõunapoose riigina sai Läti intensiivsemat, kui lühemajalist päikesekiirgust. Aga nad kasutasid seda mõistlikumalt kui Eesti.

urr

Tarandile:

1. Kui ma olen lapsena üle elanud kümneid kellakeeramisi, siis millised tervisehäired mul varsti avalduvad?

2. Miks te alati nii ärritute, kui juttu tuleb kellakeeramisest. Kas inimestel pole mitte ükstaskama? Laristamise, korruptsiooni, kuritegevuse ja mustade tänavatega on kõik harjunud. Asi see siis üks kellakeeramine alla neelata?

3. Öelge kolm lihtsat põhjust, miks me peaksime elama vööndiajas.

4. Kust tuli meie vööndiajaks kokkuleppeliselt just talveaeg, millal need kuramuse vööndiajad kasutusele võeti?

1. Kõikidest tervisehäirete või haiguste põhjustest kellakeeramise mõju filtreerimine on hästi raske. Samuti ei tea ma teie närvisüsteemi kohta midagi.

2. Ma ei ärritu mitte alati, vahel on kahjuks juhtunud. Selle põhjuseks on kurvastus, et inimesed ei mäleta kooliajast seda, et Maa tiirlemine ümber Päikese on loodusseadus või püüavad ühiskonda elama panna oma koera pissihäda järgi. Isiklikult ongi mulle kellakeeramine ükskõik. Olen töötanud ka öövahetustes.

3. Vähendab laste terviseriske. Suveaeg ei anna Eestis energia kokkuhoidu või on see täiesti tühine 23-protsendiste kadude kõrval. Küsitav on kas Euroopa Liidu järgi mittejoondumine tõstab või kahandab eestlaste enesetunnet.

4. 1884. aastal rahvusvahelise postiliidu otsusega. Siis sai selgeks, et transpordi kiirus – rong vs postitõld – tekitas vajaduse ajamõõtmine korrastada.

Ligile:

1. Teie olete sõnaka inimesena tuntud. No kas ei oska siis vööndiajafännidele selgeks teha kellakeeramise vajalikkust?

2. Kui palju ma majanduslikult säästan kaks korda aastas kella kruttides. Kas ainult elektri arvelt?

3. Kuidas kavatsete välismaalastele oma labiilset kellapoliitikat põhjendada. Kord keeratakse kellasid, siis jälle ei keerata.

4. Kas teie arvates piisab vaid ühe tunni võrra kella keeramisest. Inimesed meenutavad, et suvel keerati kella ette, aga kas poleks otstarbekam keerata siis kella just taha paari-kolme tunni võrra, niikuinii päike tõuseb 3-4 paiku...

Usun, et 1tund on paras. Rahvusvaheline suhtlus ja tavad suruvad peale mõõdukamat vahet.

Mürsik

Hr. Ligi

Kas kellakeeramise mõte on turismifirmade ja rahvusvaheliste firmade lobby tulemus? Sest nagu mina olen aru saanud, ei poolda Eesti elanikud pidevat (st. kaks korda aastas) kellakeeramist. Paljud sooviksid ainult ühekordselt kella keerata tunni võrra varasemaks.

Firmades polnud asi, nende jaoks tuli asi isegi liiga hilja ja sünnitas ilmselt segadust. Kui poleks aga rahvusvahelist halba tava, oleks tõesti parem stabiilne aeg 1 tund vööndiajast ees, see viimane inimese loomupärase mugavuse ületamiseks.

volli

Arusaamatud vist. Kella keeramine ei muuda ju tegelikult päikesetõusu. See tõuseb igal hommikul sõltumata sellest kas me keerame kella ette-taha või jätame samaks.

Tahame pikemat õhtut? On ainult üks võimalus, tõusta üles tund senisest varem, sõltumata sellest kas keerame kella või mitte. Kellakeermise puhul tõuseme ikkagi tund varem, ainult kell näitab meile sama aega.

Päikest ei saa petta, iseend küll.

Jürgen Ligi: Aga kes oleks see võimas, kes kõik inimesed ja institutsioonid korraga nii tegema paneks? Kui teeme seda kooskõlastamata, tekib hommikusel intensiivsel ajal paljude jaoks ületamatuid probleeme. Kes ei saa kätte ajalehte, kes ei näe õiget teleuudist, kes ei pääse ujulasse või palliplatsile, kes poodi või naabrimehe autole, mis ta tööle viiks, kes ei saa tööle mines lapsi tee peal kooli/lasteaeda poetatud, paljud ei saa varem voodisse põhjusel, et peab siis kuulama naabri toimetamisi ega jää magama.. Õhtul pärast tööd pole meil rohkem valgust metsas käimiseks, ujumiseks või lastel mängimiseks, kui me end voodist varem välja ajame. Tekiks tarbetuid loobumisi ja tühje molutamisi. Oleme just kella, mitte päikese järgi elajad. Tõuseme just nii virgalt kui tõuseme ja korraldame oma hommikust elu just nii nagi korraldame. Vaid kõikvõimas kella sihverplaat paneb meid valgust mõistlikumalt kasutama.

Eri

paar küsimust mõlemale:

1. Kas kellakeeramise probleem on Eestis tähtsaim?

2. Kuidas kavatsevad mõõdukad ja reformistid suurtöötust vähendada Eestis?

3. Milliste meetoditega tõuseb keskmine palk Eestis 9000 kr/kuus ja millal?

Jürgen Ligi: Eri, kas sa kempsu või kinno minekust loobud selle pärast, et elus tähtsamaid asu on? Miks peaks parteid suurtööstust vähendama?

Palgad tõusevad reformistide arvates majanduslike meetmetega, soodsa majanduskeskkonna mõjul, ei teisiti. Kella keeramisega paraku mitte.

Andres Tarand:

1. Ei ole.

2. Seda ei saa teha loosungiga “Meie loome töökohti!” Kuidas tegelikult asi käib, on väga pikk jutt ja mitte kellakeeramisega seotud teema.

3. Leidsin valimiste eel lineaarse ekstrapoleerimisega, et 2003. aastal võiks keskmine palk olla 7400 krooni ja avalikustasin ka selle. Praegu on keskmine kuupalk vist 5800 krooni.

Marxx

Küsimus mõlemale:

Mis lisaväärtusi loob/ei loo kella keeramine?

Kas kella võiks rahule jätta?

Jürgen Ligi: Võiks jätta rahule kogu maailmas või vähemalt Euroopas. Mõjub hästi, kui 1 tund praegusest ees.

Suveaja lisaväärtus on tund ära kasutatud päikesevalgust. Ja valget vaba aega õhtul ning rahulikumat und hommikul. Niidetum muru, rohkem seeni ja marju, kastetumad peenrad, mänguaega, treeningkilomeetreid, alla ajamata jalgrattureid, veel paljut igaühe vabal valikul. pole palju asju, mida pimedas parem teha on kui valges.

Andres Tarand: Kellakeeramine suurendab laste terviseriske. EL-i suveaja pikendamine oktoobrile viib laste koolimineku aja hämarasse. Ka valgustust tugevalt mõjutavad pilvisus ja udud on siis aasta maksimumis. Liikluses oleme 10 aasta keskmisena tapnud igal aastal 22 last ja vigastanud 175 last. Muidugi on suuremjagu õnnetustest põhjustanud kiirustavad ja teiseks purjus juhid, kuid ka nende jaoks ei ole nähtavus ebaoluline. Arvan, et kui halva nähtavuse tõttu on õnnetustesse sattunud kasvõi ainult 10 last, on see küllaldane põhjus mitte järele anda täiskasvanute mugavusele.

peeter

Keerame, ja 2 tundi (tõsiselt). Õhtud on nõmedalt pikad ja pimedad.

Jürgen Ligi: Õige, ainult et naabritega suhtluses tekiks probleeme.

AM

Pseudoprobleem.

Jürgen Ligi: Sinu jaoks. Paljudele, kel eluviisid ja perekonnaseis teised, väga tähtis. Seepärast tegelemegi, aga loomulikult ainult ühe asjana tuhandetest.

virve

kell keerata suveajale ja jätta. milleks maha magada niigi lühikest suve

Jürgen Ligi: Kuulun samasse klubisse, kuid alistun võõraste halbade harjumuste survel paremuselt järgmise variandiga.

Päikeselemb

Kindlasti kevadel kella keerata,õundne,kui suvel vara pimedaks läks!Päikest rohkem ka töölkäijale!Teenindavas asutuses töötajana ei saa oma tööle-ja töölttulekuid ise reguleerida.Iseasi,kas sügisel kella jälle tagasi peaks keerama.

Jürgen Ligi: Nõus. Loodan, et näiteks AM Sind loeb.

Andik

Ei, peab ikka keerama sest osadel hälvetega inimestel kes on võimul on arvamus et see on kasulik. Ja siis järgmine kord kui valitsus vahetub, enam ei keera ja nii edasi. OK. Laske aga käia. Peaasi et hälvikud rahul on. Keerake või ärge keerake, aga hoidke tõsistest probleemidest eemale. Keskenduge sellele tühisele asjale - võiks luua komisjoni kuhu liikmeteks panna Kallase , Savisaare jne muud hullud, ning keelata neil valitsuses töö. Aga neile jääb ülev töö: kella kruttimine. Iga inimene võib neile viia oma kella et nad saaksid seal seda kruttida.

Jürgen Ligi: Andikuke, ka Sinu peale on mõeldud. Sest iga võimalus end sapist kergendada on Sulle terviseks. Ole ikka mõnus ja konstruktiivne edasi.

Elmar

Kuule urr. Ykski teine selgita paremini kella kruttimise mõttetust kui enda organism. Pealegi miks ma olen sunnitud seda stressi iga poole aasta tagant kohustuslikus korras läbi tegema, kas selle pärast, et ma olen eestlane ja elan siin ?

Näidaku kell 12 ikka keskpäeva ja 0.00 las olla kesköö.

Jürgen Ligi: Tolle 2 korda aastas tekkiva stressi osas olen nõus. Aga vaata mu eelmisi vastuseid, äkki möönad, et plussidki on asjal olemas, äkki, et need on suuremadki.

ilvez

Kas ei oleks mõttekam lasta see küsimus rahval otsustada? Oleks kindlam. Mina isiklikult ei poolda kella keeramist.

Tulemas on valimised. Sel ajal pidavat tulema ka küsitlus Euroopa Liit ja NATO. Lisaks sinna ka suveaja. (EMOR-i statistika lonkab kohati)

Jürgen Ligi: Mõni jälle nimetab seda pseudoprobleemiks. Usun, et tegu on valdkonnaga, kus rahvahääletus oleks liialdus. See on kallis protseduur. Meie senistel andmeid on enamus suvel ja sügisel suveajaga väga rahul. Peale selle on rahvusvahelised argumendid, mida enamus ei taju.

just

Tahaksin näha ühtainustki arvutust mis tõestab, et kellakeeramisega midagi kokku hoiame. Ehk hr. Ligi arvutab veidi ja toob näiteid? Aga asjalikke ja konkreetseid, mula pole vaja.

Jürgen Ligi: Just mu argumente võid eespool lugeda. Kokkuhoiu juttu sääl pole, sest see pole ei primaarne ega usutava täpsusega arvutatav.

P.S. Kahju Sust, kui oled elus nii palju “mula” pärast muserdatud. Olen omalt poolt Suga siis ettevaatlik.

tegelane riiast

Kysimus koigile!

Palun oelge mis monu voiks olla riias tootaval inimesel kui ta peab koju soitma keerab kella tuleb toole tagasi keerab jalle, soidab labi eesti soome peab kakskorda keerama, ei tea kui tervislik see ka on ??

Jürgen Ligi: Mina selllist mõnu ei tea. Enamik paraku ka mitte.

Andres Tarand: Mulle isiklikult ei ole tunni liitmine või lahutamine ka kella keeramata probleem. Riias töötaja teeb nagu soovib. On ka kelli, mis on suutelised näitama mitme ajavööndi kellaaega.

Veel üks Anu

Suveaja poolt! Täiesti arusaamatu, miks peaks suveõhtutel elektrivalgel elama! Aru ma ei saa, kuidas saab kellakeeramine stressi põhjustada, pigem teeb seda pidev pimeduses elamine.

Jürgen Ligi: Aitäh, pooltoleku eest. Aga ära ole nii mõistmatu, et keeramise stressist aru ei saa. See on tõsiasi! Õnneks teeb muu selle kuhjaga tasa.

juhuu

Minu teada hakati üldse kella keerama energia kokkuhoiu mõttes (täpsed aastaarvud ja info puudub, vabandage, aga see oli Eestist kaugel) Kas Eesti sellega ei saa arvestada, kuidas ta rohkem kokku hoiaks, meie vaesel ajal eriti?

Jürgen Ligi: Kokkuhoiu number ei saa väga täpselt arvutatav olla. Ja täiesti hindamatu on inimese vaba valge aeg, rahulikum uni või õhtune turvalisus.

Kontorirott

Minu tervis on viimase pimeda ajaga halvenenud, sest ilmselt vajab elusolend siiski valgust. Kas me ikka peame pimeduses elama ja erinevalt muust ilmast kilplasteks olema? Ja miks just talveaeg, miks mitte siis suve valgema aja variant?

Andres Tarand: Mina ei ole Egiptuse päikesejumal Ra ega ka Prantsuse Päikesekuningas Louis IV, kes suudaks päevade ja ööde pikkust mõjutada.

ise

Nüüd saavad igasugused neurootikud, neurasteenikud ja muidu vingujad jälle kõvasti kella lüüa. Oma igasuguseid hädasid, millede põhjuseks on enamasti iseenda laiskus, lohakus, saamatus, harimatus jne, on mõnus põhjendada kella keeramata jätmisega.

Aeg on objektiivne astronoomiline mõiste. Kell on 12 päeval siis, kui päike on kõige kõrgemal ja kesköö on siis, kui päike on kõige madalamal. Selle järgi on kohanenud ka inimese kui bioloogilise olendi füsioloogia.

Jätke ometigi see vingumine, elage õige aja järgi ja otsige oma hädade põhjuseid iseenda seest.

Jürgen Ligi: Ära ole nii kuri, Issanda loomaaed on tõesti kirju, ja otsustes tuleb just sellest lähtuda. Sina oleksid ka huvitav eksemplar, kui tõega päikese järgi elaksid end ümbritsejate elurütmist ei sõltuks.

imelik

lp. poliitikud

Kas voiks jatta motetuste arutelu ja puhtpoliitilised otsused ja

keskenduda rohkem ikka seadustele ja tahtsamatele kysimustele.

Isiklikult olen kellakeeramise poolt nii emotsionaalselt kui ka praktikas.

Nagu juba oeldud Hr. ligi palun seletage meile miks on kasulik ja kui on siis kas koigile voi ainult neile kes suhtlevad eurotsooniga.

Mina suhtlen vagapalju lati ja soomega mis on firma pohilisemad

koostoopartnerid ja see ei ole mitte aja kokkuhoid voi kergem suhtlus kui samas ajavoondis on ajalised erinevused. Tuletage keskool meelde ja kuidas suudate sellise teoreemi koostada mis toestab teie vaidet.

Jürgen Ligi: Kulla Imelik! Eks Sinagi kipu käesolevaga arutlema, meil on see aga suisa töö ja kohustus! Loodan, et näed mu eelmisi vastuseid, aga lühidalt: On kasu kõigile, kes tarbivad päikesevalgust. Eriti pereinimestel, aiapidajatel, korilastel, harrastussportlastel. Valguse hinge ja keha ergastavast toimest ma ei räägigi.

urr

Minu meelest mõjus mulle kella keeramine hästi (kahjulikke järelmõjusid muidugi ei tea), selles mõttes, et ma pidin vähemalt kaks korda aastas teadvustama kella olemasolu ja kellaaja.

Aga kas ma sain Kuku raadio teadussaatest valesti aru, et päevad lähevad niigi pikemaks kui varem olid. Äkki peaks aasta pikkuse reguleerimiseks tervelt paar päeva aastas maha keerama, seejuures kellaaeg jääks samaks.. Mõtle ise. Näiteks arvad, et aasta on läbi, aga ups: veel kaks vaba päeva. Normaalne ju, olgu siis inimesed oma vööndites ja aegades kes kuidas.

Selline aja kokkuhoid lühendaks pikapeale küll inimeste eluiga, kuid arvestades meditsiini saavutusi ei mõjuks liiga kiiresti.

Kui arvestada, et inimesed elavad tavaliselt ca 75 aastat ja 75 % elust magavad, siis on nad ärkvel niikuinii vaid tühised 15-20 aastat, millest liiga pikki tunde kellaarutelule pühendada ei oleks otstarbekas

Jürgen Ligi: Urr, säästa ometi oma ja teiste aega, olgu valget või pimedat. Suveaeg on seni Sulle liigpeen teema.

1 mees

Muide, keeramismeistrid: minu teada asub Eesti suht samal laiuskraadil kus Alaska, mis tähendab, et suvel meil praktiliselt pimedaks ei lähegi, tunnike-paar öösel. Mida ometigi te virisete siis???

Jürgen Ligi: Juunis jah. Aga on veel Aprill, mai, juuli (lõpp), ning veel hullem, et ka august, september ja oktoober. Kui neid läbi eland oled, vast mõistad mind paremini.

maag

Eestis peaks aastaringselt suveaeg olema ja mitte 1 tund vaid 2 tundi tuleb keerata ja nii ka jätta. Need pikad pimedad õhtud tekitavad jubedalt stressi. Ja kes arvab, et ta suvel kell 22 valguse tõttu magama ei jää ostku endale paksemad kardinad.

Jürgen Ligi: Nõus, ainult mitte paksude kardinatega.

Välismaaga suhtleja

Härra Tarandile.

Olen pidanud välismaalt tööasjus tulevatele või helistavatele inimestele seletama, miks Eesti kellaaeg ei ole sünkroonis ümbritsevate riikidega. Ma olen alati oma valitsust õigustanud (et valitsus tahab meie tervist hoida), aga ma olen seda teinud vaid patriotismist. Ega nad eriti mind usu, sest mul ei ole mingeid võrdlevaid andmeid kasutada. Kust saaks niisuguseid andmeid?

Andres Tarand: Olen nõus teile saatma Päikese kõrguse arvutamise valemi. Päikese kõrgus sõltub geograafilisest laiusest, Päikese käändest ja tunninurgast. Pariisi laiuskraad on 45, Tallinnal 60, mis tähendab olulisi erinevusi päeva ja öö pikkuses keskmistel laiustel ja Põhjas. See on loodusseadus, mida dekreetidega ei saa muuta.

et

Saan aru, et kui on keskpäev, siis peab ka kell näitama 12.00. Miks me ei saa kogu riigis tööle, kool, lasteaeda jne minna üks tund varem (sest siis on õhtud valgemad ja südapäeval näitab kell ÕIGET aega!!!). Kõik geniaalne on lihtne ja see on kompromiss nii kellakeerajatele kui ka vööndiaja pooldajatele.

PS. APLAUSI EI OLE VAJA (Medalist peaks mulle piisama küll)

Jürgen Ligi: Mis Sa ise arvad, kuidas seda segadusteta saavutada? Seni jääd napilt medalita.

muhk

tööajal nüüd targemat teha pole!

Jürgen Ligi: õige vastus mõlemale vähem või rohkem vankumatule kellakeerajale: valge aeg on toimetamiseks. kell, mille järgi nõmedal kombel kogu "masin" paraku käib, loomulikult mitte aga meie kõigi suur sõber päike, on keeramiseks. soovitus "masinast" kas tunni jagu varem või siis hiljem ärgata on ühtviisi küüniline.

Jõudu Sulle selles!

markt

1. mis uuringute käigus on üldse tuvastatud, et enamus rahvast on kellakeeramise vastu ja kas see oli ikka pädev uuring kaasates piisavalt laia valimi? olen ise oma tutvusringkonnast väga paljude arvamust küsinud ja tulemus on hoopis vastupidine - enamus on kellakeeramise poolt.

2. kas on maailmas (eelkõige euroopas) veel riike, kus kella ei keerata? ise igatahes ei tea peale leedu ühtegi. kas eesti on siis selles osas kõikidest teistest riikidest targem (või hoopis rumalam), et kella ei keera?

3. kuidas ikkagi see mõjutab meie tarvist, kui me kella keerame? kas mitte see ei mõjuta meie tervist, kui meil puudub võimalus värskes õhus tervisesporti harrastada. näiteks juba septembris, kui ilmad seda veel lubaksid, on õhtuti kella 6st-7st ju nii pime, et mõeldamatu on valgustamata kohas spordiga tegeleda. aga valgustus on ju meil siiski veel väga vähestel spordiradadel.

Jürgen Ligi: Tore selge ja sportlik jutt. Noid maid jagub, Island näiteks ja vist USA kusagil sääl lähedal. Aga tookordse otsuse ajal kuulsime avaliku arvamuse 2:1 suhtest keeramise kahjuks.

Andres Tarand:

1. Uuringuid on viimastel aastatel tehtud mitmeid, kõige viimane representatiivne uuring (ES Turu-uuringute AS) andis tulemuseks 49:46 püsiva vööndiaja kasuks. See tähendab viigilähedast seisu, kus igal juhul on pool rahvast rahulolematu. Aga lapsed küsitlustest osa ei võta ja ei oska ka oma närvisüsteemi võimalikke häireid kirjeldada.

2. Tõde peitub iga riigi laiuskraadis. Vaadake maakaarti ja üritage loogiliselt tuletada, kus ja kas oleks kellakeeramisel mingi mõte. Pole teadmata, et polaarvööndis on polaaröö ja polaarpäev. Keera kella kuidas tahad.

4. USA laboratoorsed katsed alates 1980. aastatest on tõestanud, et laste une häirimine nn aktiivse une faasis on närvisüsteemi kahjustav tegur.

RS

V.a. härrad!

Olen Hr.Tarandiga ühte meelt, et kella ei peaks vägivaldselt edasi-tagasi keerama.

Kui Eesti Vabariigi Valitsus siiski kavatseb seda nüüd otsustavalt uuesti tegema hakata, palun Teid seista selle eest, et inimestel, kellele see vastuvõetamatu on, oleks võimalik oma tööpäeva algust seaduslikult tunni võrra vastassuunas nihutada - näiteks ettevõtte/asutuse juhile esitatud avalduse alusel. See tooks minusugustele väikest kergendust ja leevendaks peavalu õudsast teadmisest, et ühest päevast alates peab hommikul hakkama terve tund varem üles tõusma! See tekitab hommikusel magajal suurt stressi ja rikub hingerahu.

Sama võimalus peaks olema väikelaste emadel, kes hommikuti unesegaseid pampusid lasteaeda tirivad!

Sellisel juhul oleks võimalik lahendada vähemalt osa tekkivatest probleemidest ja saaks teada tegelikult, kui paljudele tööinimestele see ülalmainitud tegevus probleeme tekitab. Kodused inimesed saavad niikuinii elada vabalt oma kella järgi.

Jürgen Ligi: Nagu öeldud, on meie meelest keeramise hädad väiksemad kui praegusel varase hommiku ja hilise õhtu variandil. Ja nagu näiteks vasakpoolselt liikluselt paremale, nii ka uuele ajale üle minek ei saa toimuda vabatahtlikkuse alusel ja ükshaaval. Ka lapsevanemate pärast, et nad töö ja lasteaeda viimise.

Andres Tarand: Olen nõus.

Jälgija

Tõesti tuleks järgida eelpool toodud 'unimütsi' soovitust ja vaadata, mis laias maailmas toimub (vt http://www.worldtimezone.com/daylight.

htm). Nagu sellest näha, on isegi riikide siseselt tsoonid, kus kella ei keerata. Tuntumatest riikidest näiteks USA, Austraalia. Nii saavad inimesed küll suheldud, hoolimata aegade erisusest. Tänapäeva infotehnoloogia juures on üleüldse nõme rääkida, et kella mittekeeramine raskendab äriparneritega suhtlemist. Teisalt ei usu ka, et kella keeramine mingeid jäävaid tervisekahjustusi tekitaks.

Isiklikult arvan, et vööndiaeg peaks jääma ja eesti inimene peaks hakkama tööl käima nagu normaalne lääne-eurooplane, kellele kogu aeg armastame viidata, tööpäeva algusega 7-8.

Küsimusi esitades siiski:

Hr. Ligi - Palju olete rahaliselt kaotanud need paar aastat kella keeramata vööndiajas elamisest?

Hr. Tarand - Palju on Teie tervis kahjustunud nõukoguaegsest kella keeramisest?

Andres Tarand: Laste huvides on vaja kõrvaldada ka neid riske, mis täiskasvanu meelest on tühised.

CIA

Kella kruttimine nõuab minult ülearust pingutust kokku ca 1 kuu jooksul aastas. Seetõttu langeb minu tööviljakus ja loomulikult ka palk, mis on kokkuvõttes oluliselt suurem majanduslik kahju kui suveajal kokkuhoitud elektrienergia maksumus.

Pealegi meenutab suveaja kasutamine mulle lapsepõlves CCCP poolt pealesunnitud kellakeeramist, mistõttu peale muude negatiivsete aspektide jätab suveaja taastamine mulje, et lahkulöömine CCCP-st oli samasugune viga nagu loobumine suveajast.

Seega Tarand ära anna järgi, me ju ei taha CCCP korda tagasi!

Jürgen Ligi: Rasked minevikumälestused ei tohiks takistada tarku otsuseid tulevikuks. Elektri kokkuhoiust aga praeguse otsuse puhul ei räägita, primaarne on inimeste suuremad võimalused valges kui pimedas.

Aga Tarandi pärast ärge kartke, ta ei alistu, küll aga niidab tänavuse heina Vihterpalus vaikse rõõmu ja tänuga kastemärjas või õhtuvalguses.

XXL

1.Täiesti nõus eelkirjutajaga,kes väidab,et ebanormaalne on see,miks Eestil oma lähinaaberriikidega erinev aeg on.Võtame või autosõidi praeguse süsteemi järgi siit Saksamaale.Ühegi normaalse kella mehhanism ei pea sellele edasi-tagasikeeramisele vastu ,rääkimata igasuguse loogika puudumisest.

2.Ei saa aru ka ,kust need n.n. avaliku arvamuse uuringud pärit on ,mis väidavad et eestimaalased ei taha kella enam keerata.Vähemalt oma tutvusringkonnas ei tea ma küll ühtegi,kellele praegune värk meelt mööda oleks.

Nii et ikka valged õhtud pikemaks ja jõudu uuele valitsusele selles osas.

Jürgen Ligi: Annaksin siiski punkti ka mittekeeramisele. See on valus protseduur organismile. Aga võidud on suuremad.

elves

Kindlalt kella keerata ja jättagi suveajale!

Jürgen Ligi: Kui vaid nii saaksime! ELis vaidleksin rõõmuga kellakruttimisest loobumise kasuks.

to xxl

aga mina soovin et eestil oleks sama aeg mis brasiilial sest reisin sinna tihti ja ühelgi normaalsel Lõuna-Ameerika riigil ei ole eesti aega. nii et - Brasiilia aeg.

Või siis parem nii et esmaspäeviti on kell 2 tundi ees , teisipäeviti kaks maas siis saab reisida...??!?! kas tänapäeval on üldse võimalik reisida nii et kella ei keera? on ju olemas vööndiajad? ja mis uurimus see on siis mis tõestab et tahavad? räägi siis natukene?

see on ju vabatahtlikult ühe lisakohustuse tekitamine. Palun, kui soovid keerata siis keera kasvõi iga päev kella igate pidi. AGA MIKS PEAVAD SEDA TEISED TEGEMA KUI SINA TAHAD OMA KELLA KRUTTIDA?

Jürgen Ligi: No nõus, aga enne proovi vasakpoolset liiklust. Kelle teise asi see on?!

ats

Miks mitte lükata suveajaks kella edasi ühe tunni võrra ja siis sügisel paika jätta ning järgmisel kevadel veel ühe tunni võrra edasi ja siis sügisel kui tahetakse olla samas vaimus muu euroopaga, kella ühe tunni võrra talveks tagasi.Nn.Moskva aeg oli siinsele elanikkonnale täiesti vastuvõetav 50 aastat ja keegi ei nurisenud.On ju normaalne, kui Päike tõuseb kell 5 hommikul ja loojub kell 22 õhtul, mitte nagu eelmisel suvel vastavalt kell 3 öösel ja kell 20 loojus.Mis te arvate?Küsimus on mõlemale.

Jürgen Ligi: Eelistaksin just püsivalt 1 tund ees aega. Aga kõiksugu rahvusvahelised suhted ja sõiduplaanid sunnivad valdavalt eelistama keeramist.

Andres Tarand: Eestis on kehtinud nii Moskva kui Berliini aeg. Valitsuse kätes on kehtestada mistahes aeg, kuid õiget kellaaega näitab Päike.

Pets

Ligile.

Kas me ei võiks seda asja lahendada lähtekohast,et kaitskem nõrgemat.Nagu mulle on teada,on kellakeeramine kõige halvem lastele.Kuidas teate Teie 300.000 lapse arvamust kellakeeramisest.Miks seate esiplaanile ärihuvid.Olen kohanud palju soomlasi,kes tahavd ka püsivat aega,aga mitte seda kogu aeg solgutada.Kui ma sõidan Jaapanisse.Kellele ma ütlen,et mulle ei sobi 7-tunnine ajavahe.Tehke lühemaks.Isiklikult tundsin ma end suve ja talveaja soobudes ligi kuu aega väga halvasti,enne kui see mulle enam ei mõju.

Jürgen Ligi: Möönan veelkord, keeramine on ebamugav, ka mulle. Aga enamus suhtluspartnereid keerab. Ja nõrgemad saavad suveajaga tugevamaks, kui saavad hommikul sügavamalt magada, õhtul aga looduses käia, mängida, sportida, julgemalt tänaval liikuda.

natalja

Kellakeeramisest loobumine tõepoolest mõjutas halvasti, kuid alles praegu on tunda, et sellest loobumine oli õige. Las olla nii, nagu on praegu!

Jürgen Ligi: Räägiks sellest uuesti augustiõhtul kell 8 või oktoobris. Või juunis kell 3 öösel. Muljed on siis värskemad.

Maria von Angst

Tegelikult ei ole Jürgenil kurjad silmad. Tal on kenad pruunid silmad ja lohukesed põskedes. Aga naeratada võiks ta küll rohkem.

Vaatamata elatud aastatele näeb ka Andres väga ðeff välja.

Jürgen Ligi: Muidugi, ta ju mu sugulane.

Teadja

Poliitikutena ei sobi teil ehk kompromissile jõuda, kuid inimestena saate kindlasti aru, et suveõhtu lühendamine oli jama, mis tuleb lõpetada.

Jürgen Ligi: Nagu ka hommikupimeduse lühendamine.

kati

Las olla nagu on! Kallid poliitikud, lõpetage ometi mängimine ükskõik millega, peaasi, et saavutada odavat populaarsust!Kas siis valitsusel tõesti tegusmaid töid pole, kui et oma võimu demonstreerida kella näppimisega? Meil tuleb isegi kohaneda kõikvõimalike stressorite ja tervistkahjustavate faktoritega. Laskem lastelgi rahulikult ühtlases kellaajas ja reziimis elada, uinuda ja ärgata. Miks peab lisama kellaaega kui looduslikku taustsüsteemi inimese jõulist demonstratiivset momenti.

Jürgen Ligi: Paraku pole see mäng, vaid paratamatus, kuni me pole Euroopad ümber veennud, mida püüame kindlasti. Suveaja peame üle võtma niikuinii, parem siis juba omal tahtel, mis praegu on rahva seas enamuses, ja argumentidele toetudes. Aga pole targemaid, lollimaid töid, on ainult hetk, millal need ära tuleb teha (A.Allliksaar, enam-vähem)

naisuke

Nii palju kui on inimesi, on ka arvamusi. Polegi mõtet kaubelda vaid tuleks korraldada rahvaküsitlus, et teha nii nagu suurem osa elanikkonnast tahab. Oleks vaidlemistel lõpp. Tutvusringkonnas sama teemat arutades on suveaja pooldajateks ainult need inimesed, kel tihedad suhted muude Euroopa riikidega. Aga mis siis saab, kui kogu Euroliit suveaja jandile lõpu teeb?

Mõju tervisele pole mõtet vaidlustadagi, mõned inimesed lihtsalt ei tunneta, et vales ajas elamine neid mõjutab.

Jõudu Teile, hr. Tarand, selgitustöö tegemisel.

Jürgen Ligi: Naisuke, kas nõustuksid rahvaküsitlusega, kui teaksid ta hinnaks olevat 20 miljonit ja kui paljude jaoks on teema üldse ükskõik. Suvel või sügisel, kui suveaeg toimib, on üldine meelsus väga selgelt suveaja poolt. Kevadel, tõsi, on asjast nädala jagu enne ja pärast üksjagu stressi.

lugeja

Las olla nii nagu on! Igavene jama oli vanasti selle kellakruttimisega.

Ja välisreise see mittekruttimine kuell ei sega, vöin seda omadest kogemustest kinnitada.

Kes soovib varem ueles tulla, et tööd teha, see tulgu. See käib ka selle Tartu peaorava kohta, kel sellel suvel muru niitmata jäi!

Jürgen Ligi: Asi pole orava murus, vaid kogu ühe meile paremini tuntud loomaliigi valikuvõimalustes, hommikuses unes, õhtuses turvalisuses, eluviisides.

Oravate kohta tean aga näiteks, et kuigi nad isiklikust eelistusest otsusel ei lähtunud, meeldib neile kasvõi pärast tööd ratast pruukida, kes mõne sisse, kes peale ronides. Ratas on aga väga ebaturvaline, kui päike loojunud on. Sama on paljude asjade ja inimestega, mistõttu elurütmi nihutamine päikesetõusu suunas on kasulik ka Tallinnas ja mujal Eestis.

kodanik

ei taha kella keerata. Ei ole see turismi firmadele mingi probleem oma graafikutele tunnike sinna või tänna poole juurde liita.

Aga mina olen peale kella keeramist pea 2 nädalat töövõimetu!!!

Jätke see kuradi kell rahule!

Jürgen Ligi: Me elustandardit arendab kaugelt suurem institutsioonide ja inimeste arv kui turismfirmad ning palju mitmekesisem välissuhtlus kui turism. Austagem neid selle eest. Aga suveaja peamine eelis tuleneb inimesest, tema elustiilist ja valikuvõimalustest, mille olulisi eeldusi on looduslik valguskiirgus ja selle maksimaalne kasutamine. Kevadel teeb see muutus küll mõneks ajaks stressi, aga suvel ja sügisel oleme kõik koos rahul.

Tambet

Hr. Tarand

Palun vötke seisukoht kellakeeramise alternatiivina esitatud ettepaneku suhtes - alustada tööpäeva 1 tund varem.

Kas see on teie meelest

a) lihtsam ja vähem segadust tekitav

b) vähem stressi pöhjustav

c)lehmadele meele järele

d)optimaalne variant kirglikele päevitajatele

Andres Tarand: Võimaluste piires tehku tööandjad ja töötajad kokkuleppeid, mis nende meelest on parimad. See on keeruline suurtes linnades transpordikorralduse, lasteaedade töögraafiku jms tõttu.

Tini

Küsimus mõlemale:

Kas kella keeramine on tõesti teie arvates teema üldse?

Minu jaoks isiklikult on see olnud väga ebamugav toiming 2 korda aastas.

Andres Tarand: Mõnel juhul on. Kui võitlesin Moskva aja vastu, pidasin silmas tugeva ja vale sümboli kõrvaldamise vajadust. Kuna kella peaaegu igaüks vaatab, siis uue ametisseasuva valitsuse tegevust saab seletada üldise tähelepanu kosimisena.

küsimus Ligile:

Kas näpud ei anna rahu või milleks on vaja seda kella keerata Teil, Reformierakonnal, eestalstel?

Jürgen Ligi: Tänan küsimast, annavad küll. Mu põhjendused on eespool kirjas. Nagu ka ülestunnistus, et eelistaksid püsivat aega üks tund astronoomilisest ees, kui saaksin.

Vahur

Kas siin on üldse millegi üle vaielda.

Küsimus Hr. Tarandile.

Mida teed, kui avastad peale möningat jalutuskäiku, et tee viib vales suunas? Jätkad sirgeseljaliselt astumist?

Kindlameelsust pole mötet valel ajal vales kohas näidata.

Andres Tarand: Pole mõtet ka loodusseadustega võidelda.

Erki

Ma küll pooldan hr. Ligi ja Reformierakonda, kuid kellakeeramise küsimuses arvan, et seda ei tuleks teha, s.t. uuesti muutma hakata. Mulle on hommikune ärkamine piin, nii et võiks veel nihutada. See kui keegi hommikul varem tõuseb ja 19.00 - ks ära kustub, küll näitaja ei ole.

Aga küsimusest - härrased, öelge kas Teile meeldiks iga päev veel üks tund varem tõusta? Täpselt nii oleks ju pool aastat.

Andres Tarand: Mina tõusen, millal vaja.

Jürgen Ligi: See kõlab pisut uskumatult, aga on tõsi: veel varasem ärkamine pole juba nädala pärast enam probleem, kui kogu ümbruskond, kell, TV, naabrid, töö jm elab uues rütmis. Ja suvel on ka unevajadus väiksem, seda kõigil.

Olev

Hommikul töötajaid on kõige rohkem. Neile tuleb õhtust valget vaba aega anda. Laiuskraadist sõltumata on selleks optimaalseim uneaja keskkoht keskööle paigutada. See tähendab uinumist kell 21 ja töö alustamist kell 6 vööndiaja järgi. Loomulik oleks kuupäeva vahetada keskööl päikese järgi ja eelnevat arvestades sügaval uneajal. Kella kõikumine 1 tund ei riku seda.

Küsimused hr Tarandile:

Kas Teie arvates on Eestis võimalik saksalikku varast töö algust rakendada? Sellega väheneks ehk suveajasoovijate hulk?

Küsimused hr Ligile:

Kas sügisesel kellakeeramisel võiks unetunni tagastamisest loobuda ja viia kõik graafikud 1 tund varasemaks? Dekreediaega kehtestada on lihtsam, aga nihkuda ajavööndi võrra?

Loodan, et suveaeg tuleb 2002.a. vaid eelkirjeldatud eesmärgil. Head ergastavat stressi hommikustele varatõusjatele! (st ühte tundi vähem enne tööd).

Andres Tarand: See oleks soovitav seal, kus võimalik.

Kristjan Adamson

Küsimus Hr. Tarandile: Ma töötan lennujaamas ja pean tänu kellakeeramise ärajätmisele ärkama suve perioodil kella 2.30 ajal ja tööle minema, samas kellakeeramine säästaks mulle tund aega und, mis on niigi vähese une juures suur asi. Küsimus oleks järgmine: Mõõdukad on sotsiaaldemokraatlik erakond ja võitleb suhteliselt vaesema elanikonna eest, miks siis nad on vastu kellakeeramisele kui see säästab energiat 7 kuu jooksul iga päev 1 tunni võrra, samuti on päikesevalgus ergutavaks mõjuks töötahtele ja võimele.

Andres Tarand: Kellegi tööaja korraldamine ei kuulu minu võimusse.

Jury

Tarandile- Miks kella ei keerata suveajale. Eriti meeles see kevadine aeg kui hommikuti magasin oli valge ja õhtul oli pime kui tahtsin välja minna, et trenni teha. Pole kasu sellest valguset kui inimesed magavad.

Andres Tarand: Kurb lugu.

Epp Ehasalu

Härrad Tarand ja Ligi!

Paljud nutavad vist taga Moskva aega (2 tundi vööndiajast ees), mida mina meenutan kui piina ja pidevat stressi. AITÄH - siiralt - vööndiajas elatud aja eest! Ilmselt kuulun nende hulka, kellele see tervise mõttes tõepoolest hädavajalik on. Ka ei suudaks ma oma alla aastasele pojale kellakeeramisest tingitud elumuutusi kuidagi häireteta vastuvõetavaks teha. Et suvel läheb vara pimedaks? Eestis - valgete ööde maal??? Jaaniööl ei lähegi peaaegu, aga sügis tuleb ikkagi nii suve- kui talveajaga, ja talvel on tõesti pime - keera kella kuidas tahad!

KÜSIMUS: Kui on kord juba asja uuritud ja selle eest aastaid võideldud, siis miks (taaskord) teadlasi (vööndiaja suhtes) ei taheta kuulda võtta?

Andres Tarand: Olen nõus. Küsimusele vastaku need, kes tahavad hakata uuesti kella keerama.

Jürgen Ligi: Aeg ja praktika on meid teinud targemaks. Õhtune valgus ja öine pimedus on olulised, mitte vastupidine.

enrik

Küsimused hr. Tarandile ja hr. Ligile:

1. Kas nn. esimese vabariigi ajal kehtis Eestis vööndiaeg? Kui jah, kas : ...

2. ...vene okupatsioon õpetas eestlast vööndiajaga võrreldes tunni võrra varem tööle tulema või keerati kellad Moskva aega, kuid tööl käidi endiselt vööndiaja järgi? Kui jah, siis miks:...

3. ...Eesti praegune valitsus koos vööndiaja taastamisega ei üritanud taastada ka okupatsioonieelset varasema ärkamise, töölemineku ja töölttuleku traditsiooni? Kui üritaks (taastada), siis:...

4. ...kui palju taoline ühekordne aktsioon vaeva nõuaks (mh. ka rahalisi resursse - suurusjärk palun)?

Andres Tarand: 1. Jah, kehtis.

2. Peamine põhjus oli ideoloogiline. Sel aja tekkinud rahvalaul ütles: Ei meil ole uuri vaja, sest Moskva annab aja.

3. ja 4. ei saanud küsimustest aru.

öömeedic

A.Tarandile ?

Kas te pole tähele pannud,et mida kauem on valgem,seda ohutum on liigelda tänaval.Kasvõi tund valget aega rohkem seda vähem stressi.Pealegi elab enamus inimesi tööandja dikteeritud tööaja järgi ega tea varajasest päikesetõusust midagi.

Varajane valge on vajalik ehk ainult neile,kes hommikuti segamatult prügikaste sorteerivad.

Andres Tarand: Kuidas kellelegi.

Mariann

Hr.Tarandile.

Ma saan aru sellest, et keskpäev peaks olema kell 12, aga ei saa aru sellest, et elu Eestis saavutab täishoo alles paar tundi enne südapäeva. Miks on poolõhtupoolne tööaeg ja eluviis kasulikum kui hommikune? Ma saan aru sellest, et kella keeramine ei muuda valge aja pikkust, kuid ometi mu mõistus ütleb, et suveaeg võimaldab valget aega lihtsalt ratsionaalsemalt kasutada. Miks Te sellele ratsionaalsusele vastu olete? Kas inimese ööpäevarütmil, mis tingitud Maa pöörlemisest ümber oma telje, ei ole omakorda rütm, mis tingitud Maa tiirlemisest ümber Päikese, st. rütmil endal on rütm? Paljud inimesed ju tunnevad seda rütmi rütmilisust omal nahal. Miks geograafi ja loodusteadlasena absolutiseerite ainult üht suurt loodusrütmi ja täielikult ignoreerite teist? Kas osa inimeste valguse puudusest või siis ebaratsionaalsest päevakavast tingitud pikaajaline stress on ühiskonna jaoks vähem oluline kui teise osa mõnepäevased või ka paarinädalased kohanemisraskused kellakeeramisega? Kas püsiva kellaaja korral mõnest muust põhjusest tingitud elurütmi muutused (erinevused töö- ja puhkepäevade vahel, uus töökoht või uus elukoht vms., mis teisel ajal ärkamist nõuavad ) on ka tervisele ääretult kahjulikud?

Andres Tarand: Ütlesin ainult, et täiskasvanute soovide osas Eestis seis viigiline. Individuaalselt on olemas veel inimeste biorütmid ja unerütmid. Viimaste kohta võib lugeda Läänes ilmunud uurimustest. Minule on ainus tõsine argument laste riskide vähendamine.

Piloot

Ligi:

1.Kuidas Te põhjendate seda, et mu keskmine hinne oli peale iga kellakeeramist 0.5 võrra langenud?

2. Kas te peate igal kuramuse hommikul kell 6 ärkama, et tööle jõuda?

3. Miks te tahate, et kellakeeramine taastataks? Kas selleks, et turismifirmadele meelt mööda olla? Teised pole ju kellakeeramise poolt?

4. Keerake see kell endale p...

Tarandile:

Ole meheks, anna Ligile peksa kui järgmine kord näed!

Kõigile poliitikutele:

Jätke möla ja töötage edasi!

Jürgen Ligi:

1.Nähtavasti tegelete keeramisega õppimise asemel. Õppida tuleb ikka, ja alustada varem! Aga tunnistan tõsiselt, keeramine ON stressor. Tal lihtsalt on positiivseid tulemusi rohkem.

2.Kuramuse hommikuid ei tea, aga tööpäevadel tõusen enne 7 küll.

3.Ei. Hoopis et inimeste elu oleks valgem ja mitmekesisem.

4.Minupolest kasvõi b...

5. Ei me ei võta Sult mölavabadust – põhiseadus on ees.

Klockan

Mingid häda-ärimehed väidavad siin, et nende äripartnerid saavad rabanduse, kui kuulevad, et Eestis kelli ei krutita. Ja Lätisse ei saavat ka enam sõita, kuna meid lahutab tohutu ajavahe.

Palun öelge, kui palju rootslasi ja sakslasi erutab ja viib endast välja fakt, et Eestis on suvel nendega sama kellaaeg?

Jürgen Ligi: Me vaatame enne ikka, kuidas omadel parem on. Aga kui välispartneritel või ärimeestel probleem on, peame ka seda arvestama. Tunnistan, see motiiv ei mänginud antud juhul küll rolli.

Kristjan Adojaan

Kui keerata, siis ainult nüüd üks kord suveajale. Ja jäägu siis sellele, aga igal sügisel ja kevadel keerata on küll nõme komme.

Jürgen Ligi: Nõus. Paremuselt teine, suveaeg, on aga ka tehtav. Suveaeg tuleb koos Euroopaga niikuinii, see on eurodirektiiv, mille muutmise poolt eestlased loodetavasti kord hääletada saavad.

anu

Hr.Ligi mis Teie arvates teevad nooremad koolilapsed hommikul esimestes tundides peale suveaja kehtestamist?Eelmise suveaja kogemustest võin Teile öelda :

Nad lihtsalt unelevad ning mingit asjalikku õppetööd nendega pole võimalik ette võtta.

Kas Te ei karda,et kaotate kellakeeramisega hulgaliselt oma seniseid toetajaid.

Jürgen Ligi: Ei karda toetust kaotada ja see pole ka motiiv. Suveaeg tuleb Euroopaga niikuinii, kuni me seda muuta ei suuda. Parem teeme otsuse, mis on siiski parem kui praegune olukord, ise ära. Küsin vastu: Mida teeb koolilaps valgusega kell 3 öösel? Või mida pimedusega augustis kell 20.00?

Siidisaba

Hr. Ligi.

Miks peab Eesti võtma naaberriikidest üle põhjendamatu protseduuri? Kellaaja ühtlustamisel peaks riik tegema tööd naaberriikide süsteemi muutmiseks. Olen nõus ühekordse üleminekuga suveajale, kuigi see toob kaasa uneaja vähenemise suveajal, mis mõjub paljudele negatiivselt. Isiklikult tunnen puudust vaid talvise valge aja varasest lõppemisest (ei saa peale tööd näiteks suusatada), kuid pidev igaaastane kellakeeramine ei muuda seda. Antud küsimuses võiks küsida laiade rahvahulkade arvamust, suvist TOM´i ei saa vähese reklaami tõttu tõsiselt võtta.

Jürgen Ligi: Eesti peab lähtuma iseenda heaolust, millest ka eelpool juttu olen teinud. Üks me heaolu võtmeid teiste seas on aga tõesti välissuhtluse ladusus.

Jürgen Ligi: Tänu kõigile küsimuste esitajatele, eriline tänu toetajatele ja vabandused nendele, kellele ei jõudnud vastata.

Eesti Päevaleht Online tänab kõiki küsijaid ning vastajaid Jürgen Ligit ja Andres Tarandit!