Jõelähtme vallas asuvale Koipsi saarele võivad kerkida uued majad, ehkki üldplaneeringu kohaselt jääb piirkond ehituskeeluvööndisse.

Jõelähtme vallavolikogu kinnitas tänavu suvel Natura 2000 Kolga lahe loodus- ja linnuala ning maastikukaitseala koosseisu kuuluva saare üldplaneeringut muutva detailplaneeringu lähteülesande.

Eraisik Tõnu Kallaste ettepanekul algatatud planeeringu järgi vähendatakse saare ehituskeeluvööndit, rajatakse matkateed, paatide randumiskohad ja puhkepaigad. Koos seniste ehitistega oleks siis Koipsil 12 elamut ja 26 abihoonet.

Harjumaa keskkonnateenistuse looduskaitse spetsialisti Elle Valtna sõnul kehtib Rammu sihtkaitsevööndis asuval Koipsi saarel praegu liikumispiirang, mis vältab lindude pesitsusajal 1. aprillist 20. juulini. Detailplaneering näeb aga ette just hooajati kasutatavate hoonete, täpsemalt suvilate rajamist.

Valla arhitekti Johann-Aksel Tarbe sõnul otsustatakse planeeringu saatus pärast keskkonnamõjude strateegilist hindamist. Enne hindamistulemuste selgumist ei taha keskkonnateenistuse esindajad oma seisukohta Koipsi saare küsimuses veel avaldada.

Riikliku looduskaitsekeskuse Harju-Rapla regiooni direktor Riho Männik seevastu ütleb otse, et ei poolda ehituskeeluvööndi vähendamist. “Kinnisvaraarenduse soodustamine rannaaladel on mulle vastumeelne,” nentis Männik. “Eriti rängalt võib see mõjuda väikesaartele, mis ei pruugi ehitustöödega kaasnevaid samme lihtsalt välja kannatada.”

Looduskaitsekeskuse direktor lisas, et Koipsi saar sai Nõukogude okupatsiooni ajal juba mõnevõrra kannatada ja kaitsealuse piirkonna väärtus on niigi kahanenud. Praegu laiub väikesaarel kaks rannaniitu ning kaitstakse hallhüljeste ja paljude rändlindude elupaiku. Nende hulka kuulub ka alk, keda teatakse Eestis pesitsevat kõigest kuni kümme paari ja kes on arvatud ohustatud liikide kategooriasse.

Koipsi saar tõusis meedia huviorbiiti 2005. aasta skandaaliga: Koipsi maaomanik Aarand Roos kaebas naabermaaomaniku Raimo Kägu lambapidamise peale, millega kaasnesid loomade piinad ja hukkumine.