Simmi ebasobivuse põhjustena nimetab Pikaro vaimset ebastabiilsust. „Ta kannatas foobiate all,“ nimetas poliitik. „Mina olin üllatunud, et ta kaitseministeeriumisse tööle võeti.“

„Ma ei tea, kes teda soovitas, aga nendelt inimestelt, kes teda soovitasid ja sinna tööle võtsid, neile hakatakse kindlasti küsimusi esitama,“ ütles Pikaro Päevaleht Online'ile.

Samas ei oota keskerakondlasest poliitik sellelt küsimuste esitamiselt tagajärgi. „Kaitseministeerium on nii palju asju kinni mätsinud, et ilmselt järgneb siingi ainult pinnavirvendus,“ sõnas Pikaro.

Millised võivad olla Herman Simmi väidetava riigireetmise ulatus ja selle võimalikud tagajärjed, Koit Pikaro spekuleerida ei taha.

„Teoreetiliselt, tema ametikoha puhul, võis ta tekitada tohutut, korvamatut kahju nii Eestile kui meie liitlastele,“ sõnas ta. 

Simm on olnud riigisaladuse kaitse talituse juhataja

Eile riigireetmises kahtlustatavana vahistatud Simm on töötanud mitmetel juhtivatel ametikohtadel Eesti riigiasutustes. Ta on olnud siseministeeriumi kriminaal- ja vaneminspektor, töötanud erinevatel ametikohtadel Eesti politseiametis ning on olnud ka politseiameti peadirektor.
1995. aastal asus Simm kaitseministeeriumi kaitsepoliitika osakonna informatsiooni analüüsi büroo juhataja ametikohale. Aastast 2000 sai temast kaitseministeeriumi riigisaladuse kaitse talituse juhataja.
Alates 2001. aastast oli Simm riigi julgeoleku volitatud esindaja. Kaks aastat tagasi lahkus ta sellelt ametikohalt ning jätkas Kaitseministeeriumis nõunikuna.
Riigi julgeoleku volitatud esindajana esindas Simm Eestit nii EL-i kui NATO juures ja osales nende organisatsioonide teabekaitse süsteemi väljatöötamisel.
Herman Simmi naine Heete Simm, keda kahtlustatakse riigireetmisele kaasaaitamises, töötab politseiameti õigusteeninduse talituses juristina.