Kohtuotsus kuulutatakse Tallinna linnakohtus välja homme ning tõenäoliselt nõustub kohtunik Helve Särgava osapoolte sõlmitud kokkuleppega.

“What’s up?” hüüatas koos Erik Kruusimäega kohtusaali süüaluste pinki konvoeeritud ameeriklane Joel De Luna Montas üllatunult välklambisähvatuste vahele. Ligi tund aega väldanud süüdistuskokkuvõte tõlgiti osaliselt inglise keelde, et hispaania keelt emakeelena kõnelev mees kõigest aru saaks. Kautsjoni vastu vabaduses viibiv Victoria De Luna Montas saabus kohtusse advokaat Monika Mägi saatel. Kolmikut süüdistati suure koguse kokaiini salakaubaveos Venezuelast Eestisse ja Eestist Hollandisse, mis leidis aset 2000. aasta juunist 2001. aasta märtsini.

“Karistused ei ole leebed, tegu pole narkoketi võtmeisikutega, Victorial on kaks väikest last, ta õpib kõrgkoolis ning töötab,” selgitas Leelet Kivioja kokkuleppe tagamaid.

Kullerite värbamine

Prokuröri sõnul oli kohtualuste süüdistusaktis tunduvalt vähem kuriteoepisoode kui smugeldamise organisaatoriteks peetavate ja juba varem süüdi mõistetud Tarvet Vaiki ja Michael Patrickson Olisahi toimikus. Süüdistuse kohaselt sai Joel De Luna Montas Olisahilt juhised kullerite värbamiseks ning selleks vajaliku raha. De Luna värbas salakaubavedajaks mitu naist, nende hulgas oma endise abikaasa Victoria, ning korraldas kullerite poolt Eestisse toodud kokaiini edasivedu Tallinnas. Victoria De Luna Montast süüdistati selles, et ta aitas kaasa kokaiini salakaubaveole, värbas kullereid ning toimetas ise 2000. aasta juunis ja oktoobris kokaiini salaja Eestisse. Kruusimäge seostatakse samuti kokaiini salakaubaveo organiseerimise ja vahendamisega.

2001. aasta juunis lahkus abielupaar De Luna Montas Eestist. 2003. aasta aprillis keskkriminaalpolitsei poolt tagaotsitavaks kuulutatud ja New Yorgis vahistatud Victoria De Luna jõudis Eestisse sama aasta septembris ning vabastati pärast 650 000 krooni suuruse kautsjoni tasumist.

Rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Joel De Luna Montase tabasid Ameerika Ühendriikide võimud 2003. aasta detsembris New Yorgis.

Põhiprotsess peeti aasta varem

•• Tallinna linnakohus mõistis 15. oktoobril 2004. aastal süüdi 11 kohtualust, keda süüdistati kokaiini salakaubaveos Venezuelast Eestisse aastatel 1999– 2001. Rangeimad karistused said narkoketi organiseerijad Tarvet Vaik (4 aastat ja 10 kuud) ja nigeerlane Michael Patrickson Olisah (4 aastat ja 6 kuud), viimane on laiemalt tuntud Mike Emelai nime all.

•• Süüdistuse järgi maksti 1999. aasta märtsist kuni 2001. aasta jaanuarini kestnud narkoäritsemise ajal sularahamaksetega Western Unioni rahapunktides ja pangaülekannetega Venezuelasse kokku umbes 72 000 USA dollarit ehk üle miljoni krooni. Kuna kokaiini hind Lõuna-Ameerikas on Euroopaga võrreldes vähemalt viis korda odavam, ulatus äri puhaskasum miljonitesse.

•• Neljal korral jäid kokaiinikullerid lennujaamades vahele ja kokku pidid nad loovutama üle 13 kilo uimasteid: pealinnas Caracases avastasid Venezuela võimud 3- ja 2,5-kilose partii, Prantsusmaal saadi kätte ligi kuus ja Saksamaal kaks kilo kokaiini. EPL