Oli koolivaheaeg ja otsustasime lastega rappa minna, sest ilusate ilmade nädalal oli mul kindel plaan rabast mõned õhuvõtted teha. Motiiviks oli lumevaba rabamaastik, mille keskel joonistasid omapäraseid mustreid veel valge jääkaane alla olevad laukasüsteemid. Enne oktokopteriga kohale rassimist oli mõttekas teha eelluure. Liiatigi käisid lastel neelud kevadiste jõhvikate järele. Mõeldud, tehtud! Jõhvikasaak oli eeskujulik ja loodus oli just selline, nagu olin ette kujutanud. Õhtul pidime kindlasti tagasi tulema ja vaatepilti kõrgemalt nautima.

Õhtuvalguse ajaks jõudsime terve perega uuesti samasse rappa, nüüd kaasas ka oktokopter, mille abiga lootsin rabamaastiku kevadise ilu pildile püüda. Mina tegelesin lendamisega, teised täiendasid tublisti hommikust jõhvikasaaki. Lasime päikesel horisondi taha vajuda ja alustasime koduteed. Kodule juba päris lähedal märkasin autoroolis küljeaknast korraks välja vaadetes enneolematut vaatepilti: virmalised tantsisid idataevas! Mida see pidi tähendama!? Tegime peatuse ja sain internetist teada, et Maad on tabanud võimas magnettorm ja isegi Eestist tükk maad lõuna pool on virmalised vaadeldavad. Lapsed olid juba väsinud, seega viisin pere koju ja asusin ise uuesti teele, nüüd juba kolmandat korda samal päeval ja sama raba poole, sest eeltöö oli tehtud ja kohad välja vaadatud – polnud mõtet minna pimedas mujale kobama.

Tagasi koju jõudsin kell pool neli ja magama sain pool kuus hommikul. Silme ees virvendava värvidemängu mõju all polnud mõtet põhku pugeda, mistõttu asusin kohe piltide kallale, saamata väsimuseuimas päriselt aru, kas vaatan arvutiekraani või olen endiselt rabas pea kohal hõljuvate värvide all.

Tekst ja fotod: Sven Začek


Rohelise võimu alla haaratud taevas. Virmaliste valgus oli nii tugev, et jättis rohelise jälje ka jäätunud rabalaugastele.Fototehnika •  Nikon D810   Nikkor 14-24mm F2,8 @ F3,2, 10s, ISO 3200.

Hommikune rabas käik päädis nelja peotäie kevadiselt magus-hapukate jõhvikatega. Fototehnika •  Nikon D4s   Nikkor 24mm F1,4 @ F1,4, 1/1000, ISO 100.

Õhtuse retke eesmärk olid aerovõtted. Sätin kopterit lennuvalmis. Fototehnika • Nikon D700   Nikkor 50mm F1,4 @ F1,6, 1/2000, ISO 200.

Kevadise raba ilu linnulennultFototehnika •  Nikon D810   Nikkor 20mm F1,8 @ F9, 1/320, ISO 2500.

Niisuguse põhjavalguse kotkakrooni all ma tol ööl tegutsesin, tatsates mööda kahutavat rabamaastikku, märkamata neljakraadist külma. Olin samas paigas päeval olnud vaid õhukese fliisiga ja 15-kraadises soojas. Nii mitmekesine on meie loodus! Fototehnika • Nikon D810   Nikkor 14-24mm F2,8 @ F3,2, 10s, ISO 3200.

Roheline ja lillakaspunane värvidemäng tõusis vahel täiesti seniiti. Harilikult näitavad virmalised end Eestimaal roheka kumana põhjakaare horisondi kohal. Silmaga on neid siis raske tabada, ainult tundlik kaamerasensor suudab nii nõrga valguse kinni püüda. Seekord näitasid virmalised oma tõelisi värve. Nad sööstsid tohutul kiirusel üle terve taeva, idast läände. Fototehnika •  Nikon D810   Nikkor 14-24mm F2,8 @ F2,8, 10s, ISO 3200.