Vaid mõne kuu hotelli Kolm Õde peadirektoriks olnud sakslase Sebastian Kraemeri sõnul loovad selleks eelduse hotelli restorani köögis toimunud muutused. „Meie peakokk Riho töötas varem Londoni kuulsas restoranis Fat Duck, mida on tunnustatud kolme Michelini tähega,” räägib Kraemer. Riho Heinmetsale toeks olev Sous Chef Andrei Korobjak on saanud kogemuse nii Prantsusmaal kui ka Taanis, restoranides, millel mõlemal üks Michelini täht.

„Hiljemalt järgmise aasta lõpuks oleme esimene Eesti restoran, millel on selline tunnustus. See on minu eesmärk,” kinnitas Kraemer eile Päevalehele. Tema sõnul on see võrreldav suure meediakampaaniaga, mis stimuleeriks turismi.

Hindamise rangus salajane

Enam kui sada aastat vana traditsioon hinnata parimaid restorane Michelini tärniga jõuab turismijuhtidesse, mida koostatakse kord aastas. Michelini tähe saamine on iga restorani jaoks õnnelik sündmus.

Söögikohtade hindamine on Michelini tähtede saamisel rangelt salajane – hotelli või restorani peakokad võivad vaid aimata ja oletada, millal anonüümne inspektor nende menüüle pilgu heitis ning sellest osa sai.

Kraemeri sõnul võtab protsess tavaliselt aasta, vahel ka kauem, et täita kõiki nõudmisi. „Hinnatakse toodete kvaliteeti, menüüd, veinikaarti ja teenindust,” loetles ta.

Küsimusele, milline on Kolme Õe köögi võti kuldsesse liigasse pürgimisel, vastas Kraemer: loomaliha. „See peab olema kvaliteetne ja seda tuleb õigesti lõigata,” lahkas ta sügismenüü sisu. Samuti kuuluvad menüüsse prantsuse hanemaks, seeneroog trühvlitega ning roosmariini ja küüslauguga leib.

Kraemeri hinnagul on Eestis hinnatud restorani jaoks piisavalt kliente: „Eestlastele meeldib toitu nautida, on ju nii?” Tema sõnul on Eestis ka toorainete hinnad ja kasumiootus mõistlikumad, mis lubavad saavutada sama tulemuse pea kolm korda soodsamalt kui Prantsusmaal.

Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimehe Feliks Mäguse sõnul annab iga tunnustus midagi juurde ka tervikule. „See oleks Eestile tähtis nii turistide arvu mõttes kui ka kvaliteedi tõstmisel ja kommunikatsiooni korraldamisel,” leidis ta.

Tärnid on tunnustus heale köögile

•• „Eesti on tärnideks valmis,” tunnistab gurmaanidega sina peal oleva meediafirma Inorek & Grey omanik Aivar Hanson. 

•• Hansoni sõnul on Michelini pilk suunatud sel aastal eelkõige Euroopa lääneossa ja Ida-Euroopa söögikohti tutvustamaks võimalusi ei jagu.

•• Inorek & Grey omanik rõhutab, et Michelini tähed ei näita mitte restorani, vaid köögi taset. „Restorani taset näitavad nugade ja kahvlite arv, kas neid on üks või viis paari.”

•• Hansoni sõnul antakse Michelini tähed (üks kuni kolm) küll köögile, ent tunnustus on seotud tihedalt ka peakokaga. „Kui peakokk lahkub, vaadatakse olu­kord tõenäoliselt väga kiiresti üle.”

•• Muutused hotellis said alguse sel kevadel, kui ärimees Tarmo Sumbergilt ostis Kolm Õde OÜ-s osaluse Hollandi ärimees Johannes Wientjes. Juba toona lubas Eestis seni vaid moeäri ajanud Wientjes tõsta veelgi teeninduse kvaliteeti ja käis muu hulgas välja idee kohaldada restorani sisehoov sobivaks talveaiaks.