Kolmapäeval läks korruptsioonikomisjoni esimehe Jaanus Marrandi allkirjaga Reformierakonda teele järelepärimine, milles paluti täiendavaid andmeid, kas ja missuguses ulatuses finantseeris Reformierakond Galojani poolt 2007. aastal korraldatud valimiskampaaniat.

Marrani sõnul ajendas komisjoni liikmeid Reformierakonna poole pöörduma 1. novembril Eesti Ekspressis ilmunud artikkel, milles kirjutati, et Galojan ei kooskõlastanud oma valimiskampaaniat Reformierakonnaga ega saanud sealt rahalist toetust. Samuti pakuti selles artiklis Galojani kampaania oletatavaks hinnaks paarsada tuhat krooni.

“Valimiskampaania kulude aruandes on kajastatud Galojani kampaania kuludena aga vaid 16 773 krooni,” viitas Marrandi. “Kindlasti pole meie asi tegeleda urgitsemisega, kuid seadusest tulenevalt on meil kohustus asjaga tegeleda ning nii saatsimegi järelepärimise, kus soovisime Galojani kampaania rahastamise kohta täiendavat informatsiooni,” selgitas Marrandi.

Kui palju läks Marrandil raha?

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal vastas Marrandile samal päeval, lükates ühtlasi ümber ajakirjanduses ilmunud väited. “Endise Reformierakonna liikme Anna-Maria Galojani kampaaniat finantseeriti ka erakonna kampaania osana. Galojan on erakonnale esitanud oma kulude aruande ja meie oleme selle liitnud oma aruandesse,” kirjutas Michal.

Ühtlasi asus Michal ka vasturünnakule, viidates Rahvaliidu valimiskampaania osale, kus Marrandi kampaania riigikokku pääsemiseks on maksnud vaid 9322 krooni. “Kuid me mõlemad teame, et see nii ei ole ja kandidaadid on ka osa erakonna katuskampaaniast,“ lisas Michal kirjas Marrandile.

Marrandi sõnul näitas aga see juhtum taas, kui vale on see, et rahastamist kontrollib riigikogu liikmetest koosnev, mitte aga täiesti sõltumatu komisjon. “Komisjonis tekkis meil vaidlusmoment, kus Reformierakonna esindaja hakkas väitma: vaadake, mis te ise olete teinud,” ütles ta. “Nii muutubki asi jandiks.”