Eile Vene ajalehes Komsomolskaja Pravda avaldatud artiklis taunib selle autor Pavel Tšerepanov ristil kujutatud mõõka hoidvat kätt ja E-tähte, kuna vastav embleem kujunes tema väitel Teise maailmasõja ajal SS leegioni sümboliks.

"Kõik sõjaväeparaadid Eestis möödusid selle SS-embleemi "rehabiliteerimise" taustal," kirjutas Tšerepanov.

Tšerepanov toob artikli juures ära Raudristi Rüütliristiga tunnustatud Harald Nugiseksi foto, kelle mundri krael on sama embleem. Embleem oli Teise maailmasõja ajal kasutusel 20. Relvagrenaderide SS-diviisis.

Samas ei ole Tšerepanovil monumendi püstitamise kohta etteheiteid, vaid ta tõdeb, et võidusammas püstitati 1919. aastal Saksamaa üle saavutatud võidu tähistamiseks. SS (Schutzstaffel) moodustati aga 1925. aastal.


Võidusammas avati Tallinnas Vabaduse väljakul esmaspäeval, mil Venemaa tähistas 68 aasta möödumist Natsi-Saksamaa kallaletungist Nõukogude Liidule 1941. aastal.

2004. aastal teisaldati Venemaa nõudel Lihulas monument, mis oli pühendatud Eesti meestele, kes sõdisid 1940-1945 bolševismi vastu ja Eesti iseseisvuse taastamise nimel, kuna monumendil oli kujutatud Wehrmacht’is kasutusel olnud mundrit kandnud sõdurit.