Piiritusjookide määratlemist ja kirjeldamist käsitlevas Euroopa määruses on kinnitatud Estonian vodka geograafiliseks tähiseks, mis näitab mõne piirkonnaga seotud kindlat maitseomadust, iseloomulikku tunnust või lihtsalt head mainet, kirjutas Sakala.

Määruse lisas, kus geograafiliste tähistena on kirjas ka näiteks sellised kuulsused nagu kalvados ja Šoti viski, on viina kategoorias jagatud geograafilisi tähiseid vaid seitsmele riigile, seega on Eesti üks vähestest, kes niisuguse reklaamiga uhkustada võib.

Aktsiaseltsi Liiwi Heliis juht Toomas Sumeri leiab, et hiljemalt järgmise aasta 20. mail, mil saab otsa ettenähtud üleminekuperiood, peaks Liviko lõpetama Estonian vodka nimetuse kasutamise Viru Valge pudelil või hakkama valmistama viina kodumaisest piiritusest.

Sumeri teada ei tee Liviko Viru Valget mitte lihtsalt piiritagusest piiritusest, vaid impordib USA-st 80-protsendilist suhkrupiiritusest valmistatud viina, mille siin omakorda 40-protsendiliseks lahjendab.

Aktsiaseltsi Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi lükkas süüdistused USA viina kasutamise kohta kategooriliselt tagasi ja ehkki välismaise tooraine tarvitamise võttis Kalvi omaks, ei näe ta mingit põhjust Estonian vodka nimetust viinasildilt eemaldada, kuna tema teada määrus seda ei nõua.