Kohtla-Järve linnavalitsus sõlmis sügisel järgnevaks neljaks aastaks tänavate ja haljasalade hoolduse lepingu Nikolai Ossipenkole kuuluva ASiga N&V. Hooldusleping läks linnale maksma 229 miljonit krooni.

Samuti Kohtla-Järve teede hoolduse hankes osalemise vastu huvi tundnud Tänavapuhastus AS-i juhatuse liikme Vello Kingi sõnul loobusid hankes osalemast nii nemad kui ka teised ettevõtted.

„Hanke tingimused oli tõepoolest sellised, et seal pidi tegema sisuliselt sokkide kudumisest tuumafüüsikani välja,“ rääkis Kink Päevaleht Online’ile. „Sellised tingimused olid meile vastuvõetamatud ja oleks olnud väga keeruline sellisel hankel osaleda,“ nentis ta.

Tänavapuhastuse AS on Kingi sõnul ka paar aastat tagasi tundnud huvi Kohtla-Järve ehitushangetel osalemisest, kuid ka siis olid hanke tingimused kummaliselt kokku pandud.

Hankesse koondatud erinevad tööd

„Ka siis tundus see hange väga segane olema, kuid samas siis ei olnud meil ka väga suurt otsest tahtmist sinna tegelikult minna,“ rääkis Kink. „Seda ma väita ei saa, et need hanked oleks lausa ühele firmale suunatud, aga… teatud agad jäävad,“ märkis Kink.

Segaseks on muutnud hanked Kingi sõnul see, et ühte hankesse on koondatud väga erinevaid töid. Kui näited linn hangib omale tänavapuhastusettevõtet, siis sellelt oleks Kingi sõnul arusaadav nõuda tänavapuhastust, mitte ka muid erinevaid teenuseid.

„Võib-olla on tõesti omavalitsusel lihtsam, kui ta paneb mitu teenust ühte hankesse, aga selliseid universaalseid ettevõtteid on tegelikult ikka väga vähe,“ sõnas ta.

Kaitsepolitsei pidas eile pistise võtmises kahtlustatavana kinni Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi ja kaks pistise andmises kahtlustatavat.

Üks pistise andmises kahtlustatav on Virumaal tuntud ärimees Nikolai Ossipenko, kellele kuuluv ettevõte AS N&V on aastaid paistnud silma sellega, et võitis Kohtla-Järvel pea kõik riigihanked, millel osales.