Konnauurijad päästsid möödunud nädalavahetusel Pärnumaa liivakarjäärides kuivavatest haruldaste kõrede kudemislompidest ligemale viissada kullest, kes toimetati sirguma sügavamatesse veekogudesse.

Kõre-ekspert Riinu Rannap nentis, et kuna tänavune kevad on olnud hirmus kuum, hakkasid kadumisohus konnadele elutähtsad lombid ka kiiresti kuivama. “Käisime läbi kõik teadaolevad kõrede leiukohad ning osast veekogudest tuli kullesed kuivamisohust päästmiseks sügavamatesse ümber tõsta,” rääkis Rannap. Osa Pärnumaal päästetud ja kokkukorjatud konnadest viidi Hiiumaale ja Kablisse ning Lavassaare liivakarjäärist Manilaiule, kus nad spetsiaalsetes kastides loodusesse taasasustamiseks üles kasvatatakse.

Ühtekokku pääses kuivamissurmast ligemale pool tuhat kõrehakatist. “Väljasuremisohus liigi puhul on see suur hulk,” nentis Rannap. “Kui näiteks rohu- ja rabakonnasid on meil miljoneid, siis kõresid on vähem kui tuhat.”

Rannapi kinnitusel tuleb selliste päästeaktsioonidega jätkata senikaua, kuni kõredele on loodud piisavalt eluks sobilikke hooldatavaid rannaniite ning nad saavad looduses iseseisvalt hakkama. “Muidu avastame ühel päeval, et kõik elupaigad on küll taastatud, kuid kõre ennast enam pole,” ütles ta. “Inimese sekkumise ja abita sureksid nad meil kümne kuni viieteistkümne aastaga välja.”

Kõredel uued elukohad

Manilaiul kullestest üles sirguvad kõred lastakse hiljem lahti Kihnu rannaniitudele. Hiiumaale toimetatud kõred aga viiakse hiljem hiljuti korda tehtud ning hooldatavatele Saarnaki, Käina, Tahu ja Matsalu rannaniitudele.

Mullu oli teada vaid 13 kõrede elupaika, kuid tänavu on haruldased konnad välja ilmunud ka Pärnu lahe ääres Pikla elupaigas, mis hävis viimase suurema jaanuaritormi käigus.

“Sel aastal oli seal juba kõrelaulu kuulda ning leidsime ka ühe kudunööri,” rõõmustas Riinu Rannap.