"Nende küsimustega seotud häbist ei pääse Hiina liidrid üheski demokraatlikus riigis," tähendas Isamaaliitu kuuluv Herkel.

ERO kongress, millel osaleb ka Tiibeti usujuhi dalai-laama eriesindaja Chhime Chhoekyapa, algab laupäeval, Hiina parlamendi esimehe Li Pengi viimasel Eesti-visiidi päeval. Herkel sõnas, et mõlema sündmuse ajaline kokkulangevus on juhuslik.

Rahvaste õigusestest rääkides märkis Herkel, et terav lõhe valitseb rahvusvaheliselt tunnustatud inimõiguste standardite ja tegeliku olukorra vahel, sealhulgas nii suurtes riikides nagu Venemaa ja Hiina.

"Kui Slobodan Milosevic on pärast Bosniat ja Kosovot üksmeelselt paariaks tunnistatud, siis Venemaa ja Hiina hirmuteod Tðetðeenias ja Tiibetis ei pälvi oma jõhkrusele vastavaid hinnanguid," väitis Herkel.

"Le Peniga (Prantsuse paremäärmuslaste liider - BNS) hirmutatakse lapsi, Li Pengi ees koogutatakse. Haideri retoorika pärast jäetakse Austria isolatsiooni, aga sõdiva Putini ees avatakse kuninglike kodade uksed," oli Herkel terav Euroopas valitseva käitumise suhtes.

Arvestades Tðetðeenias ja Tiibetis toimuvat, oleks Herkeli hinnangul loogiline, et Venemaa ja Hiina kui riigid jäetaks olümpiamängude ukse taha, andes nende sportlastele võimaluse esineda olümpialipu all.

Rahvusvaheline praktika, kus terroririikidel lastakse maailmale oma tahet dikteerida, on Herkeli sõnul ebanormaalne ja ebaloogiline. "Viimane näide on see, kuidas dalai-laama Tenzin Gyatso jäi Hiina survel eemale augusti lõpus New Yorgis toimunud maailma usujuhtide konverentsist," ütles Herkel oma kommentaaris.