Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus määrab, kuidas vene koolid saavad jätkata hariduse andmist emakeeles, kuid haridusministeerium ignoreerib seda seadusepunkti, väidab MTÜ Vene Kool Eestis õiguskantslerile saadetud avalduses.

Avaldame kooli eestistamise vastaste avalduse muutmata kujul.

Austatud Eesti Vabariigi Õiguskantsler

Eesti Vabariigis on erinevate seadustega reguleeritud laste huvid ja õigused. Lastekaisteseadus § 3 ütleb, et lastekaitse põhimõtteks on alati ja igal pool seada esikohale lapse huvid.

Samuti, meie riigi seadused annavad võimalusi venekeelse elanikkonnale vene õppekeelega põhi- ja gümnaasiumi säilitamiseks ja arendamiseks (igal juhul eesti keele õppimine on praegu kohustuslik esimesest klassist (õpetakse keelt, aga mitte ained eesti keeles).

Praegu tehakse katseid üle viia vene õppekeelega koolid eesti õppekeelele.
Septembris 2010.aastal loodud Nõukogu Vene Kool Eestis püüab aktiivselt kaasa rääkida
haridusametnikega vene koolide hariduspoliitika kujundamisel seotud küsimustes.
20.detsembril 2010. aastal Nõukogu Vene Kool Eestis esitas Eesti Vabariigi Valitsusele ja Euroopa Nõukogu Inimõiguste Komissari härra Hammarberg´ile pöördumise. Samuti olikaebuse koopia edastatud Õiguskantslerile.
Kaebuses toodud informatsioon oli võetud teadmiseks Õiguskantsleri kantselei poolt 23.12.2010 (nr 14-5/102015/1007404).

Kaebuses juhtisime EV Valitsuse tähelepanu sellele, et Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus (PGS) (https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13337919 ) määrab kindlaks menetlust, mis võimaldab saada haridust emakeeles.

Käesoleval hetkel on nõutav kolmeastmeline menetlus, mida peaks algatama kooli hoolekogu, kui tegemist on gümnaasiumiga (Hoolekogu - Valla- või
linnavolikogu - Valitsus). Hoolekogus on määratud lapsevanemate kohad. Seega teoreetiliselt võiks hoolekogu kajastada lastevanemate huve, kes on otseselt õppeprotsessi tulemustes.

Kuid tegelikkuses riigiametnikud, näiteks Haridus- ja Teadusministeeriumi esindajad, väidavad, et küsimus vene koolide üleminekuga eesti keelele on juba otsustatud. Sellega nad viivad lastevanemaid (vene kogukonna esindajaid) eksitusse ning ületavad oma pädevuse piire, sest PGS määrab selgelt asutust, mis võiks teha ettepanekut õppekeelest - kooli hoolekogu.

Lisaks sellele, Valitsuse määrus oli vastu võetud 6. januaril (jõustunud 17.01.2011)
(https://www.riigiteataja.ee/akt/114012011002). Määrus on vastuolus PGS-ga. Näiteks, 21 ja 11 määruse paragrahvid, viidates sellele, et koolides, kus on eesti keelest erinev õppekeel, peaks õpet üle viima eesti keelde (määruse §11 (2)) on vastuolus 21 PGS paragrahviga.

Kindlasti, PGS-l on suurem õigusjõud, kui nimetatud määrusel, ning seadus jätab hoolekogudele võimalust teha ettepanekuid vene õppekeelest vene koolides. Aga kuna määrusel puuduvad üksikasjalikud selgitused, on tõenäoline viia vene lastevanemaid eksitusse.

Selle vältimiseks tegime ettepanekut lisada määrusesse viide võimalusele korraldada õpet Eesti keelest erinevas õppekeeles.

Sooviksime siinkohal rõhutada, et määruse viitamine §15-le (PGS) sisaldab endas,
arvatavasti, põhimõttelist vastuolu, sest määrus reguleerib küsimusi seotud õppekeelega, kuid §15 (2) viitab riikliku õppekavale. Sel juhul, tuleb need artiklid, mis on vastuolus seadusega ja mis ületavad pädevuse piire, määrusest eemaldada.

Lähtudes ülaltoodust palusime Eesti Vabariigi Valitsust teavitada meile oma otsusest seoses eespool nimetatud võimaliku rikkumisega.

Seoses sellega, et siiamani meil EV Valitsusest vastust saadud ei ole, palume Õiguskantslerit algatada kontrollmenetlus. Juhul, kui õiguskantsler tuvastab meie avalduse menetlemisel rikkumise, palume selle rikkumise kõrvaldamiseks teha akti andjale ettepaneku õigusakti seadusega kooskõlla viimiseks.

Parimate soovidega,

MTÜ "Vene kool Eestis" Nõukogu