„Kuna õppemaksud ulatuvad osas rahvusvahelist haridust pakkuvates erakoolides praegu mõnesaja tuhande kroonini aastas, tahame, et IBO õppekavade rakendamist Eesti koolides toetataks edaspidi riigieelarvest,” sõnas haridus- ja teadusministeeriumi avalike ja välissuhete juht Kalmar Kurs. Üleeilsel kabinetiistungil kiitis valitsus mõtte heaks. Pärast kümnetesse miljonitesse ulatuvat esimeste aastate rahasüsti võiks riigieelarvest edaspidi tulla umbes 10 miljonit krooni aastas.

IT-agentuuri tulek Eestisse pole küll veel otsustatud, aga positiivse otsuse korral tuleb riigil valmis olla ka Euroopa Kooli õppekavade kiireks arendamiseks, mille eesmärk on võimaldada ühtset haridust Euroopa ühenduste teenistujate lastele. EL-i institutsioonide töötajate laste õppemaksu tasub Euroopa Komisjon.

Praeguse seisuga on näiteks välisministeeriumi juures akrediteeritud 171 Eestis asuvat välisriikide diplomaati, kellel ligi pooltel on kaasas ka lapsed. IT-agentuur tooks siia veel mõnisada kõrgepalgalist spetsialisti oma peredega. Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha tõi esile veel teisegi aspekti: ka mõnda aega välismaal töötanud Eesti eksperdid kaaluvad kodumaale naasmist lähtudes sellest, millises koolis pakutav haridus haakub nende laste seniste õpingutega. Kui selliseid võimalusi napib, siis võidakse mujale elama jäädagi.

„Kvaliteetse ingliskeelse – miks mitte ka jaapani-, saksa- või prantsuskeelse –  alg- ja keskhariduse olemasolu on nii võimalikele välisinvestorite kui ka tippspetsialistide Eestisse tööle ja elama asumiseks üks oluline argument,” ütles ka EAS-i turundus- ja kommunikatsiooniüksu­se direktor Erki Peegel.

Õppekavad

Olemasolevatele on vaja täiendust

•• Alates möödunud aastast juurutatakse inglise kolledžis IBO õppekava kahes keskkooli lõpuklassis. Eesmärk on kolme kuni nelja aasta pärast 1.–12. klas­sini IBO õppekavade rakendamine nii Tallinnas kui ka Tartus.

•• Eraldi taset näitab Tallinna saksa gümnaasium, mis oma ainuke kool terves Baltikumis, kus on võimalik õppida saksakeelses osakonnas saksa õppe­kava järgi. Saksa keeles toimub õppetöö saksa õppekavade jär­gi saksa pedagoogide juhendamisel seitsmes aines. Gümnaasiu­mi lõpetamisel saavad õpila­sed kaks lõputunnistust: Saksamaa abituuriumi lõputunnistu­se, mis annab õigu­se edasisteks õpinguteks Saksa­maa kõrgkoolides, ja Eesti Vabariigi lõpu­tun­nistuse.