Projekt „Suvesupp” sai hoo sisse alles selle nädala alguses. „Igal pool on arutatud seda, oli vaja vaid käima lükkavat jõudu,” ütles Nõmme lastekaitse liidu juhatuse esimees Kärt Mere. Plaani järgi peaks üle linna juuni algusest augusti lõpuni tööpäeviti põhikoolilastel olema võimalik lõunat süüa, samuti mänge mängida ja sõpradega aega veeta.

Mere sõnul tulevad võimalike kohtadena kõne alla koolid ja lastehoiukohad. Ka liidu maja aias on plaanis suvel laud püsti panna ning koolilastele süüa, meelelahutust ja isegi õpiabi pakkuda.

Sel suvel on Mere jutu järgi vajadus tasuta toidujagamise järele suur. „Ka kõige tavalisemad pered, kes laenukoorma all ägavad, tunnevad muret, kas suudavad oma lastele anda sellist toitu, et kasvav organism saaks kõike seda, mis tal tarvis on,” rääkis ta.

Kui paljudele lastele lauad tuleks katta, veel selge ei ole. Mere tõi näite Nõmme linnaosast: seal on neid lapsi, kes võiksid tasuta toitu vajada, kokku 100–150. „Mujal võib veelgi rohkem olla, sest meil on eramajade rajoon,” lisas ta.

Mere sõnul on oluline, et ettevõtmist ei nimetataks supiköögiks. „On oluline, et laps tuleb sinna kerge südamega, et sel ei ole niisugust halba maiku juures,” rääkis ta.

Roheline tuli

Projektile on rohelise tule andnud sotsiaalministeerium ja UNICEF Eesti, samuti on paljud mittetulundusühingud soovinud ettevõtmisega ühineda.

Raha  loodetakse saada UNICEF-ist ja Avatud Eesti Fondist, samuti oodatakse annetusi kodanikelt. Mere sõnul ei pea toetus olema rahaline. „Näiteks mõni tuleb purgi moosiga, ütleb, et see jäi riiulile seisma, me ei tarbi seda ära,” ütles ta.

26. mail toimub UNICEF Eesti ruumides „Suvesupi”-teemaline ajurünnak. Üritus kestab kella 15–16, kõik huvilised on oodatud.

Linn: kampaaniat pole vaja

•• Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialisti Reet Räägi meelest tahetakse projektiga vähekindlustatud perede lapsi sildistada.

•• „Toetada võib ja alati, kuid lastele ma sellist supikööki ei teeks,” ütles Rääk. Tema sõnul toetab linn praegu lapsi piisavalt: töötavad päevakeskused, suvel korraldatakse linnalaagreid, malevaid ja vähekindlustatud perede lapsed saavad tasuta toitu.

•• „Iseenesest on linn võtnud abistamiseks palju ette ja loodame, et sellest piisab,” ütles Rääk. „Selliseid asju tuleks teha võimalikult delikaatselt.”

•• „Küsimus on selles, et ei tohigi välja hõigata, et tegemist on supiköögiga,” rääkis UNICEF Eesti esindaja Toomas Palu. „Iga inimene, kes laiemalt mõtleb, saab aru, et lastel on seda vaja.”