Keskkooli lõpetamine on tähtis sündmus noore inimese elus, aga sama oluliseks kujunevad ka sellega seonduvad kulutused, kirjutab Postimees. Keskkooli lõpetamisest on kujunenud tarbimisparaad, mis hõlmab kõike alates reisibüroodest kuni ilusalongideni. Lõpetamisega seonduvad kulud on suured nii poiste kui tüdrukute jaoks – kohati maksab ülikond rohkem kui lõpukleit.

Üleeile Tallinna 21. kooli lõpetanud Kristi Mäe hindab oma koolilõpetamisega seotud kulusid ligi 10 000 kroonile. Peale kleidi, kingade, meigi, soengu, ehete, lillede, lõpupeo eest makstud raha kulutas ta lõpuekskursioonile Londonisse 3500 krooni, pluss taskuraha.

Sama kooli nüüdseks juba vilistlase staatusse tõusnud Johan Kallas arvas, et kulud on kooliõega samas suurusjärgus. Ülikond läks maksma 4000 krooni, särk, lips, mansetinööbid ja kingad kasvatasid kulutusi veel 4500 krooni. Lisaks veel pidutsemiskulud.

“Ega keegi taha teistest kehvem olla ja vahel on märgata mõne lõpuklassi õpilase puhul väikest pinget selles osas, kes endale lõpetamise puhul mida lubada saab,” leiab Viljandi C. R. Jakobsoni gümnaasiumi õpetaja, klassijuhataja Ave Abroi.