“Kuigi me ei ole koolis mingeid seadusi selle koha pealt kehtestanud, ei luba me õpilasi kooli nabapluusis, miniseelikus või näritud teksastes,” rääkis Mustamäel asuva Saksa gümnaasiumi füüsikaõpetaja Reet Laid.

KOOLIS PEAB KÄIMA TÖISES RIIETUSES. “Samuti on meie koolis kehtestatud väga kindel kord vahetusjalanõudele, milleks ei tohi kindlasti olla näiteks ebatervislik botas,” rääkis õpetaja Laid, kes ka isiklikult õpilaste jalavarje kontrollib.

“Kooliõpilaste riietumisstiili küsimuses ei ole me väga jäigad, kuid püüame neile alati rõhutada, et koolis peab käima töises riietuses, mitte miniseelikus või nabapluusis,” rääkis õpetaja, kes peab siiski aeg ajalt õpilastele märkusi tegema.

“Meie koolivorm välistab paljud ebakoolikud tegurid nagu paljas naba ja muu,” rõõmustas oma kooli õpilaste korraliku väljanägemise üle Rocca al Mare infokorraldaja Karin Laansoo.

MÄRKUSI ON JÄÄNUD VÄHEMAKS. Inglise kolledžis õppiva Katre teada on nende kooli õpetajad õpilaste väljanägemisse sekkunud harva, kuna enamasti teavad õpilased ise, kuidas kooli võib minna ja kuidas mitte.

“Õnneks meie koolis kellegil kümne-sentimeetriseid küüsi ei ole, mistõttu pääseme ka ebaharilikest probleemidest,” oli Katrega ühte meelt ka tema kooli õpetaja.

“Loomulikult kehtib siiski ka meil kord, mille järgi ei tohi õpilased kooliruumides olla dressides ja botastes, vaid peavad riides olema soliidselt,” rääkis tundmatuks jääda soovinud õpetaja.

“Samas on õpilaste väljanägemise kohta tehtavaid märkusi jäänud palju vähemaks, sest kui õpilasele üks kord märkus tehakse, siis rikkumist rohkem ei juhtu,” lisas õpetaja, kes andis mõista, et kolledž kehtestab peagi vormiriietuse nõude.

PIINLIK MÄRKUS. Kui eelpool kirjeldatud koolide puhul kehtib õpilaste väljanägemisele kirjutamata kord, siis Pirita majandusgümnaasiumi õpilaste riietusnõuded on kirjas kooli kodukorras.

“Meie õpilaste kooliriietus peab olema korrektne ja teisi mitte häiriv,” rääkis kooli direktriss Edith Asveit.

“Igapäevases koolitöös me seda õpilastele eriti meelde ei tuleta, aga enne pidulikke üritusi küll,” ütles direktriss. Tema sõnul ei pane õpetajad nende koolis õpilaste väljanägemisele ka üleliia rõhku.

“Ma ei näe midagi halba, kui õpilasel on sooja ilmaga seljas näiteks lühike särk,” lisas Asveit, kes oli kolleegidega ühel nõul, et kooliriietus peab olema soliidne ja töine ning selle reegli eiramisel tehakse õpilastele piinlik märkus.