Muuseumitöölt koondamise põhjus on Kuuskemaa sõnul asutuse kokkuhoiurežiimis, mis tõi kaasa mõnede töötajate ja sealhulgas ka tema vabastamise. Samas Kuuskemaa töökohast ilmajäämist tragöödiaks ei pea, sest oli niigi ametis poole kohaga ja tegutses peamiselt vabakutselisena.

Oma tööalased kontaktid lubas ta endiste kolleegidega säilitada ja teha Kadrioru lossi heaks veel mõned kirjutised Kadrioru ajaloost.

Edaspidi lubas teenekas ajaloolane pühenduda senisest suuremal määral kirjutamisele, sest kirjutatud sõna jätab maha suurema jälje kui räägitud sõna.

„Ma olen jõudnud juba antikvaarsesse ikka ja mulle on öeldud, et räägi vähem, kirjuta rohkem ja mitte ainult artikleid vaid ka raamatuid,” tõdes Kuuskemaa. „Võib-olla olen tõesti olnud sellele vähe keskendunud, sest mult on ilmunud tänavu vaid venekeelne „Peeter I ja Katariina I Tallinnas” ja uue aasta alguses tuleb üks kogumik.”

Ideid, millest võiks järgmisena raamatu kirjutada, Kuuskemaal puudust ei ole.

„Ma peaksin võib-olla mõningatest oma vestetest ja kogumikest Tallinnale kokku kirjutama ühe korraliku kultuuriajalooliselt toeka reisijuhi, milliseid praegu ei olegi,” tõi ta näiteid oma plaanidest. „Näiteks ka Kadrioru teemal võiks ühe suurema raamatu kirjutada. Ideid on veel teisigi.”

Samas kinnitas Kuuskemaa, et jätkab raadiosaatega Kuku eetris, teeb saateid televisioonile, jätkab giiditööd välisministeeriumi kõrgetele külalistele ning peab ka loenguid edasi.