Pargiinventari lõhutakse enamjaolt öösel pimeduse varjus, kuid see omakorda tekitab jabura olukorra, kus üks pargi värav peab olema ööpäev läbi lahti, kuigi ametlikult peaks see olema öösel kinni. „See on oluline selleks, et politsei pääseks vajaduse korral parki ka autoga sisse,” ütles Jõgeva. Põhja-Tallinna avalikest kohtadest nimetas ta Kopli parki kõige probleemsemaks, vastavatud Kalamaja pargis pole siiamaani pahategusid tehtud.

Patrulle juurde

Pargis iga päev käiv Anne kinnitas, et tihti kohtab seal magavaid joodikuid, pinkidele soditakse ja kistakse laudu välja. Naabruses elavaid Elmarit ja Valvet häirivad lisaks alkoholi kuritarvitajatele ka vabalt ringijooksvad suured koerad. „Meie oleme vanainimesed, ei julge midagi öelda ka. Kui pargivaht veel töötas, oli igati rahulikum,” meenutasid nad.

Mupo juhi Kaimo Järviku sõnul jõuab nende patrull parki korra päevas. „Kui on probleem, siis muu ei aita, kui tuleb patrullide arvu ja tihedust tõsta,” märkis ta. Linna parkides hoiab praegu silma peal kolm patrulli, jõudumööda on püütud nende arvu suurendada. Samuti märkis Järvik, et lisaks lõhkumistele hoitakse silm varasemast rohkem peal alkoholitarvitajatel ja hooletutel lemmikloomapidajatel. „Trahvi võib loomapidajatele teha kuni 6000 krooni, seda tuleb igas kuus ka mõnel korral ette,” sõnas ta. Samas märkis ta, et Põhja-Tallinn on kindlasti turvalisem, kui mõned aastad tagasi ja näiteks Kalamaja on kuritegevuse poolest palju vaiksem kui kesklinn.

Põhja prefektuuri kesklinna osakonna juht vanemkomissar Valter Pärn täpsustas, et suvel on Kopli pargis registreeritud kaks vandalismijuhtumit – lõhuti tänavavalgustust. „Korrarikkumised on samasuguse iseloomuga nagu teistegi linnaosade haljas­­alade puhul. Enamasti on selleks avalik alkoholitarbimine ning joobnud isikud, rikkumisi pannakse toime nii alaealiste kui ka täisealiste poolt,” lisas ta.

Põneva ajalooga paik

Park tehti korda kolm aastat tagasi

•• Tallinna veebilehe andmetel rajati Kopli kalmistu üheaegselt Mõigu ja Aleksander Nevski Siselinna kalmistuga.

•• Park asub 1774. aastal rajatud ja 1950. aastate alguses hävitatud Niguliste ja Oleviste koguduse kalmistu alal.

•• Kopli kalmistule on maetud sadu silmapaistvaid ühiskonna- ja kultuuritegelasi.

•• Kuni 1940. aastani oli Kopli korras kalmistu populaarne jalutuskoht. Pärast sõda ei pööranud aga võimud Kopli kalmistul toimuvale tähelepanu.

•• 1950. aastal kalmistu suleti ning sealsed hauatähised viidi mujale. 1993. aastal võeti endine Kopli kalmistu looduskaitse alla ning 2006. aastal lõpetati pargis ulatuslikud korrastustööd.