Põhja-Tallinna linnaosavalitsus alustas Kopli liinide elamiskõlbmatute majade mahalõhkumist.

Korduvalt põlenud 5. liini 5. maja lammutamine algas eile hommikul, päev varem keeras Tallinna Vesi kinni veevarustuse.

Linnaosa vanema Enno Tamme sõnul on kavas lammutada veel kuni neli maja, ent lammutusprojekte alles tehakse ja need vajavad kooskõlastamist, mistõttu on vara kindlat lammutusaega öelda. “Ma arvan, et veebruari keskel jõuame järgmiseni,” ütles Tamm.

Kopli liinide piirkonna uuendamiseks tehti hoonestusõiguse konkursi algatamise eel põhjalik inventeerimine, selgitamaks säilitamist väärivad hooned.

Kultuuriväärtuste ameti miljöö-osakonna juhataja Riin Alatalu sõnul on muinsuskaitse Kopli liinide lauslammutamise vastu ja lubanud maha võtta neli hoonet: 5. liin 5 ja 9, Sepa 12 ning 3. liin 1. Viimati mainitust tuleb alles jätta vundament ja kivitrepikoda.

“See, mis praegu toimub, vastab algsele detailplaneeringu lähteülesandele,” ütles Alatalu.

16,8 hektaril laiuvale Kopli liinide alale 99 aastaks arendaja leidmiseks korraldatud hoonestusõiguse seadmise enampakkumise võitnud Primos Kinnisvara osaühing vaidlustas tagantjärele konkursi tingimused, seisates arenduse.

Liinidel elavaid inimesi on sotsiaaltöötajate ja politsei kontrollkäikudel kutsutud üles kolima varjupaikadesse, lähim varjupaik-öömaja asub 600 meetri kaugusel aadressil Kopli 79.

Kahe kuu jooksul on Kopli liinidel toimunud tulekahjudes hukkunud kaheksa inimest.