Koprad on meil ennegi pahandust teinud, sõnas Palamuse abivallavanem ja jahimees Urmas Astel. "Paar aastat tagasi oli siinkandis kopraid eriti palju, kuid jahimehed on nende arvukust vähendanud," rääkis Astel, kes ise koprajahist eriti ei pea.

Palamusel, Kaareperes ja Luual polnud möödunud neljapäeva öösel ja reede hommikul elektrit ega vett. Möödunud reede hommikul oli kobraste pahanduse tõttu häiritud Palamuse vallavalitsuse, lasteaia ja keskkooli töö.

õnneks nägid ümberkaudsed inimesed puude langemisest elektripostidele tekkinud sädemeid kella kolme ajal öösel. Nii oli võimalik elektrikatkestuse põhjus kiiresti välja selgitada.

"Inimesed jõudsid sündmuskohale kiiresti, kuid soisel alal oli masinatel raske ligi pääseda," rääkis abivallavanem.

Jõgeva elektrivõrgu juhataja Vello Vare sõnul tuli avarii likvideerimiseks uued postid paigaldada.

Abivallavanemast jahimehe sõnul on koprad ehitanud metsakraavidele tamme ning metsaaluseid üle ujutanud. "Jämedamat puud annab kobrastel mitu ööd närimas käia, enne kui see maha langeb," rääkis Astel.

Koprajaht algas 1. septembril ning kestab aprillini. "Põhiliselt jahitakse neid sügisel ja kevadel, sest talvel jääga loomi hästi kätte ei saa," selgitas Astel. "Kopranahka on jahimehe sõnul raske müüa, looma liha maitseb nagu kopraliha ikka. Meie kandis liha suitsetatakse ning soolatakse," lisas mees.

ANNELI AMMAS