Liiga vara lõhkenud tankitõrjegranaadi plahvatuses said möödunud reedel kergeid vigastusi üks kaadrikaitseväelane ja üks reservväelane. Sõjaväepolitsei uurib juhtunut ja esialgu on tankitõrjegranaadiheitja Carl Gustavi laskmised peatatud.

Õnnetus juhtus möödunud reedel Lääne-Virumaal, kus kordusõppustel reservväelased harjutasid Carl Gustavist tankitõrjegranaatide laskmist. Esimesed laskmised läksid edukalt, kuid üks kumulatiivgranaat plahvatas enneaegselt ja selle killud vigastasid kahte meest – ühte reservväelast ja ühte elukutselist kaitseväelast, kes laskmist jälgis.

„Carl Gustavi kumulatiivmürsu lõhkepea lõhkes enne, kui ta peaks aktiveeruma. Afganistanis käinud praktikute väitel aktiveerub granaat ca 30 meetri kaugusel, aga 17.09 laskmistel granaat aktiveerus ca 9 meetri pealt,“ ütles Vahipataljoni ülem major Toomas Väli Päevaleht Online’ile.

Meeste vigastused ei olnud õnneks rasked. „Neile osutati laskepaigas esmaabi, seejärel transporditi Rakvere haiglasse, kus killud eemaldati. Täiendavalt vaadati kriimustada saanud kaaderkaitseväelane nädalavahetusel läbi ka Tallinna Mustamäe haiglas,“ ütles Väli ja lisas, et nüüdseks on mõlemad kaitseväealsed kodusel ravil.

Eesti Päevalehe andmetel oli kumulatiivgranaatide puhul kasutusel väga vana tüüpi moon, mis on enneaegselt plahvatanud ka neli aastat tagasi. Ka toona said kaks meest kergemaid vigastusi, mis lubasid neil nädalase paranemise järel teenistusse tagasi pöörduda.

Major Väli kinnitas, et laskmistel järgiti kõiki kaitseväes kehtivaid ohutuseeskirjadest tulenevaid ohutustehnika reegleid. „Sõjaväepolitsei uurib lõhkepea enneaegse aktiveerumise asjaolusid, neli aastat tagasi juhtunuga on enne uurimistulemuste selgumist praegust vahejuhtumit vara seostada,“ kommenteeris major. „Kaitseväe ohutuseeskirjad on siiani olnud täiesti adekvaatsed, nendest kinni pidamine säästab võimalike vahejuhtumite korral kaitseväelaste elu ja tervist,“ lisas ta.

Kaitseväe pearelvuri Vaido Halliküla sõnul on enneaegselt plahvatanud moonatüübi kasutamine peatatud ja ilmselt ei kasutata lähikuudel Carl Gustavit üldse. „Praegu ei ole väljaõppeplaanide kohaselt Carl Gustavi laskmine kuni aasta lõpuni kavas,“ ütles Halliküla.

Praeguseks ei ole veel selge, kas reedel liiga vara plahvatanud m/66 tüüpi granaatide kasutamine Eestis lõpetatakse, kui selgub, et ka neli aastat tagasi enneaegselt lõhkenud granaat oli sama m/66 tüüpi. „Kindel seisukoht kujundatakse ametkondliku juurdluse lõppemise järel, kui on selge, mis põhjustas granaadi enneaegse lõhkemise,“ selgitas pearelvur Halliküla.