Päevaleht Online’iga võttis ühendust Nõmme elanik, kes eile õhtul nägi Vanaka mäe juures masinaid, mis tekitasid temas hirmu, et mäe nõlval hakatakse võsa maha võtma. Mure tegi see naisele seetõttu, et võsas pesitsevad ööbikud, kelle kodu nõnda ohtu seataks.

Nõmme kodanikeühenduse ja keskkonnaorganisatsiooni Nõmme Tee Seltsi juhatuse esimees Helle Vilu rääkis Päevaleht Online’ile, et Vanaka mäe all on võsa osaliselt juba võetud, et kelgutajatel oleks ruumi. „Vasakule poole sealt ei tohiks minna,” rääkis Vilu.

Vilu märkis, et piirkonnas on suure osa ööbikute ja väikeste laululindude pesitsuskohtadest, mistõttu tuleks enne võsa mahavõtmist kindlasti ornitoloogidega rääkida ja Harju keskkonnaametilt luba saada.

Harjumaa keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Tiina Napp kinnitas Päevaleht Online’ile, et seoses koristusaktsiooniga luba tõesti anti ning muuhulgas lubati koristuse käigus maha võtta mahavajunud võsa. „Leidsime ka ise, et seal on vaja koristada, kuna see pilt ei olnud eriti kena,” osutas Napp.

Pärast aktsiooni ei ole aga veel kohal käidud, et tegevust kontrollida. „Ma ausalt öeldes ei usu, et sealt nii palju võsa maha võeti, et linnustik ohus on,” lisas Napp.

Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra ütles Päevaleht Online’ile saadetud kirjas, et laupäeval koristati Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala nn Vanaka mäe poolset osa võsast, okstest ja olmeprügist. Vakra kinnitusel põõsaid ei saetud, vaid koristati varem saetud oksi.

Vakra lisas, et looduskaitsekeskuse Harju-Rapla regiooni töötajad käisid varem piirkonnaga tutvumas ning selgitasid välja lindude pesitsusalad. „Kõiki põõsaid maha ei võetud, alles jäeti põõsapuhmad, kus noored linnud saavad lendamist harjutada.”

Pesitsusajal ei tohi linde häirida

Helle Vilu käis olukorda vaatamas kohapeal ning rääkis, et põõsaid on siiski valesti maha võetud ja seda suisa Ehitajate teest Vanaka mäeni. „Kolm suurt konteinerit seisab nõlvaaluse tee peal, hunnikud peal,” selgitas ta. „Põõsad on seal üsna maha võetud ja ta on ikka pargiks tehtud, aga see ei ole park.”

Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist märkis aga, et kolm konteinerit ei pruugi tähendada, et võsa kuigi palju maha võeti. „Paratamatult, kui võsa võetakse, siis mahuliselt on ta ju suur, sest palju [põõsaid] oli lääbakil ja lume raskuse all ära murdunud.”

Helle Vilu selgitas, et põõsastiku kallale ei oleks tohtinud minna esiteks seepärast, et on lindude pesitsusaeg ja keelatud on praegu müra teha. Lisaks on Vilu sõnul kaitsekavaski kirjas, et lindude pesitsust ei tohi häirida. Rääkimata siis pesade ohtu seadmisest.

Vilu sõnul on põõsaste mahavõtmisega mindud aga päris hoogu, mis jätab mulje, et tegutsemas on käinud inimesed, kes keelde ei tea. Kaitseala valitseja oli Vilu sõnul teatanud, et keskkonnaamet andis Nõmme linnaosa valitsusele loa mahalangenud puude ja prahi koristamiseks, mitte võsaraieks.

Vilu märkis, et kui tegu oli koristusaktsiooniga, oleks võinudki alalt kogu prahi kokku korjata, praegu on Vanaka all pinnasel aga praht selgelt veel maas. „Nõlva all metsa servas on põlenud hoone, selle ümbrus on väga inetu ja prahine. Samas mindi põõsaid maha võtma, mille sobimatusest antud piirkonnas on Nõmme linnaosas kõneldud mitmel tasandil - põõsastik on lindude pesitsuspaik, mida ei tohi häirida, ja mis peab säilima põõsastikuna.”

Nii leiab Vilu, et võsa maha võttes on käitutud kehtiva korra vastu.