Klubi liige Gunnar Sein rääkis, et praegu on avastamata pesade otsimine väga raske. „Kui tahame kuskilt rabast üksikute vaatluste põhjal pesa leida, siis olenevalt liigist võib karmimate tingimuste korral selleks kuluda nädalaid,” osutas Sein. „Kui kuskil metsatuka kohal nähakse lindu lendamas, minnakse seda kontrollima.” Seega tuleb kotkameestel kahtlust äratanud metsatukkade kontrollimiseks mõnel päeval isegi kuni veerandsada kilomeetrit läbi vantsida.

Sisuliselt langevarjust ja lendaja selga kinnitatavast mootoriga propellerist koosneva motovarju soetamisel muutuvad pesaotsingud tunduvalt lihtsamaks, kiiremaks ja ka vähem kulukaks.

Sein viitas, et väikese kiirusega otse puulatvade kohal tiirutades on võimalik suhteliselt kerge vaevaga nii suuremate kui ka väiksemate risupesade asukohad välja peilida, seda eriti hõredama puistuga rabaservades ning üksildastel ja ligipääsmatutel rabasaartel. „Kõige kergemini peaks õhuotsingutega välja tulema tavaliselt otse puulatvades asuvad kalakotkapesad. Samuti kaljukotka- ja merikotkapesad,” märkis Sein.

Ta lisas, et kevadeks on motovari olemas ja enne kotkaste pesadele asumist saab sellega ilmselt ka esimesed lennud teha. Pesitsusajal haruldasi tiivulisi motovarjuga puude kohal põristades häirima ei hakata.