Kreitzberg meenutas, et tegu pole esimese korraga, kui kultuuriminister ühele kirjale inimese lahtilaskmisega reageerib. „Omal ajal lasi kultuuriminister lahti Läänemaa muuseumi direktori mõneti kummalistel asjaoludel. Aluseks oli Ilon Wiklandi advokaadi kiri, mis viitas, et direktor ei ole päris õigesti toimetanud,” ütles Kreitzberg.

„Nüüd on kultuuriminister samas olukorras, kus Järvi annab mõista, et minister on kahjustanud Eesti kultuuri. Kui minister rakendaks nüüd endale sama põhimõtet, siis ma ei näe võimalust tal jätkata,” sõnas ta.

Kreitzbergi sõnul on ERSO ümber toimuv arusaamatu ka meie naabermaade orkestrijuhtidele. „Jänesel pidid teada olema Järvi ambitsioonid ERSO-ga ja ta pidi ette kujutama, mis see olukord maksma läheb ja kaasa toob,” ütles Kreitzberg.

Kas võib olla, et Neeme Järvi on antud juhul lihtsalt üle reageerinud ja liiga tormakas olnud? Kreitzbergi sõnul on see täiesti võimalik, kuid et keegi suudaks maailmakuulsat dirigenti ümber veenda, ta ei usu.

Millist mõju Järvi lahkumine peadirigendi kohalt täpselt Laine Jänese umbusaldamise plaanile avaldab, Kreitzberg veel öelda ei oska, kuid mingi mõju sel kindlasti on. „Ma ei ole jõudnud seda opositsioonis veel arutada, aga usun, et see avaldab mõju. Opositsiooni fraktsioonid kindlasti arutavad, mis edasi teha, sest me ei taha kultuuri valdkonda liiga politiseerida,” ütles ta. „Minu arvates on see Reformierakonna moraalne vastutus.”