Pankrotistunud Lääne–Eesti Panga juhtkonna rikkumiste pikaleveninud uurimise ja panga endise juhi Aare Sosaare haiguse tõttu võib kriminaalasi aeguda ja kohtuprotsess ära jääda. Lääne–Eesti Panga juhtide vastu 1993. aasta septembris algatatud kriminaalasja uurimine kestis üle nelja aasta ja lõppes möödunud oktoobris.

Peamise süüdistatava Aare Sosaare haigestumise tõttu jõudis süüdistuskokkuvõte Lääne maakohtusse veebruari alguses. Kahe süüdistatava, LEP–i juhatuse aseesimehe Mart Maastiku ja Lihula filiaali juhataja Tõnu Paalmaa asi jõudis selleks ajaks aeguda. Mitmed võimalikud süüalused on aga pika uurimise ajal surnud.

Uurimistähtaega on pikendatud paarikümnel korral, kuid süüdistuskokkuvõte, mis lõpuks kohtusse jõudis, näitab Lääne maakohtu esimehe Maie Krami sõnul ikka halba tööd. ”Süüdistus oli esitatud nii ebamääraselt, et ma ei saanud seda täiendava uurimiseta kohtusse kuulamisele lasta,” ütles Kram.

Lääne–Eesti Panga endine juht Aare Sosaar viibib jõuludest saadik Jämejala psühhiaatriahaiglas, kuid psühhiaatriline ekspertiis tunnistas ta pädevaks oma asjas vastust andma. Seda juhul, kui miski temas stressi ei tekita. 22 toimikust koosneva süüdistuskokkuvõttega tutvumisel, milleks Sosaare kaitsja oli nõudnud kaheksa tundi, ütlesid kunagise pangajuhi närvid viienda tunni järel üles.

Sosaart süüdistatakse riisumises ning ametiseisundi kuritarvitamises eriti suures ulatuses, millega ta on tekitanud üle viie miljoni krooni kahju. Selle hulgas on ka Trendy EWI Groupile tekitatud kahju rohkem kui kolme miljoni krooni eest.

Samas asjas süüdistati Riigikogu liiget Heiki Kranichit, kelle kohus tunnistas õigeks.

Süüdistuskokkuvõtte järgi on Sosaar süüdi kokku 33 miljoni krooni raiskamises, mis oli kogu pankrotisumma. Võlausaldajatel on jäänud saamata 23 miljonit krooni.

Krami sõnul on kogu vastutuse Sosaare õlule panemine süüdistuskokkuvõtte järgi tõestamata, mistõttu saatis kohtunik asja täiendavale uurimisele.

”Mäng käib kuupäevade peale,” tõdes Kram, kelle sõnul on vähetõenäoline, et Sosaar kriminaalasjas kohtupinki jõuab. Sosaare kaitsja Väino Linde väitel aegus kohtuasi juba 19. jaanuaril, süüdistuskokkuvõttes apelleeritakse 24. märtsile.