Meikar käis riigiprokuratuuris ütlusi andmas vahetult pärast oma sõnavõttu ja uurimise käigus otsis prokuratuur läbi ka Reformierakonna kontori.

Nüüd ongi Lillo ja Michal pärast kahekuulist uurimist kutsutud juhtunu kohta selgitusi andma. Kriminaalmenetlus käib paragrahvi järgi, mis puudutab erakonna rahastamisele seatud piirangute rikkumist ja mille eest saab karistada rahatrahviga.

Michal tunneb enda sõnul head meelt, et saab lõpuks ütlusi anda, kuna teab, et ta on süütu. „Olen seda võimalust juba kaks kuud oodanud, mille jooksul pole mulle kehtinud süütuse presumptsioon, ja selle osas pole midagi muutunud peale võimaluse lõpuks täpselt kuulda, mis on kahtlused, ning võimaluse, et keegi ka minu arvamusest huvitub,” ütles Michal Eesti Päevalehele. „Eeluurimise osas tunnen juba kaks kuud meediakäsitlust, mis on väga tugevalt teist poolt eelistav ja juba ette süüdimõistev,” lisas ta.

Michal usub, et tema vastu esitatud süüdistused on ümberlükatavad, kui menetluse erapooletus on tagatud. „Tahan tänada ka neid paljusid inimesi, kes on mulle toetust avaldanud ja raskel ajal käe õlale pannud – uskuge mind, sel on suur tähendus ja ma hindan seda,” sõnas minister.

Meediakäsitluse kohta avaldas pahameelt ka Lillo, kelle arvates on see olnud kallutatud. „Juba esimestel päevadel nägid kõik juhtiva riigiprokuröri intervjuud, mille ajakirjandus serveeris väga ühepoolses kastmes,” ütles Lillo Eesti Päevalehele. „Ma ei taha kedagi süüdistada, tean, kui vastik seda lugeda on, kuid antud asja tugev erapoolikus kriibib väga valusalt hinge ja soovin selle välja öelda,” lisas poliitik.

Valesüüdistus kummutada

Lillo loodab, et reformierakondlaste väidetud erapoolikus oli näiline ja ajakirjanduses loodud kuvand, millel pole tegeliku uurimise juhtimisega pistmist. „Loodan, et mul õnnestub kummutada valesüüdistused võimalikult ruttu, sest poliitikategemine kriminaalasjadega on minu jaoks uus ja mis seal salata, äärmiselt ebameeldiv kogemus,” sõnas ta.

Rahvasuus Silvergate’iks ristitud juhtum sai alguse, kui Silver Meikar väitis mais, et annetas Reformierakonnale enda nimel teadmata päritoluga raha, mille ta oli saanud Kalev Lillo käest, ja et ettepaneku annetused enda nimele vormistada tegi talle Michal.

Hiljem rääkis Meikar Eesti Päevalehe intervjuus, et teda on rahastanud mitu tuntud ettevõtjat, näiteks Rein Kilk.