IRLi ja Rahvaliidu volikogud teatasid täna, et ei saa omavaheliste vastuolude tõttu koos koalitsioonis olla.

Neid väljaütlemisi kommenteerides teatas Rormierakonna peasekretär Kristen Michal, et erakond ei ole matnud maha mõtet enamusvalitsusest. "Otsime jätkuvalt riigimehi ja võimalusi enamusvalitsuse kujundamiseks. Sinnamaani tuleb aga leida olulistele eelnõudele, mis Eesti inimeste töökohti ja pensione mõjutavad, toetajaid ühe otsuse ja eelnõu kaupa. Töö jätkub ja elu läheb edasi," sõnas Michal. 

Kristen Michal kiitis Rahvaliidu koostöövalmidust ja hurjutas Isamaa ja Res Publica Liitu.

"Veider, et IRLi esimees Mart Laar enda juhtimisel läbi räägitud kokkuleppele oma erakonnas toetust ei leidnud. Eestile oleks olnud tänases olukorras palju rohkem vaja riigimehelikkust ja võimet üle olla oma hirmudest. Ehk oleks piisanud ka oma sõnade järgi tegutsemisest. Õhkõrn tasakaal, mille nimel sai palju vaeva nähtud, rikuti vastutustundetult ära," taunis Michal.

"Meeldiv on siiski teada, et Rahvaliit on valimis konstruktiivseks koostööks parlamendi tasemel," lisas ta.

IRL ja Rahvaliit ei suuda üksteisega leppida

Isamaa ja Res Publica Liidu volikogu otsustas täna, et ei taha Rahvaliitu valitsusse kaasata ja panustab roheliste toetuse peale. Veidi pärast seda ütles oma sõna ka Rahvaliidu volikogu, mis teatas, et IRL rikub koostööd ja seega ei saa Rahvaliit valitsusse minna.

"Rahvaliidu juhatus ei toeta kava, kus kriisist tulenev raskus asetatakse vähekindlustatute õlule," teatas Rahvaliit meediale saadetud teates. "Kriisist ei ole võimalik väljuda ainult kärbetega, vaja on muuta maksupoliitikat," osutas Rahvaliit IRLi soovile suurendada kärpeid.

IRL ei ole Rahvaliiduga nõus.  "IRLi volikogu ei pea vajalikuks Rahvaliidu kaasamist IRLi ja Reformierakonna valitsusse, sest koalitsiooniläbirääkimised näitasid, et nende osalus valitsuses ei suurenda IRLi peamise prioriteedi - eelarve tasakaalustamise elluviimist," teatas IRL meediale saadetud läkituses. Erakonna esimees Mart Laar on varem Päevalehele öelnud, et Rahvaliit usub liigselt tulude laekumisse ja ei ole nõus kärpima niipalju, kui riigi jaoks tarvis on.

IRL pooldab roheliste toetusega vähemusvalitsust

"IRLi volikogu võtab teatavaks Erakonna Eestimaa Rohelised pöördumise, millega avaldatakse valmisolekut toetada vähemusvalitsuse otsuseid eelarve tasakaalustamiseks, pidades vajalikuks alustada Erakonnaga Eestimaa Rohelised vastavasisulisi konsultatsioone," teatas erakond.

Rahvaliit tahaks kõigiga koostööd teha. "Rahvaliit on valmis konstruktiivseks koostööks kõigi parlamendierakondadega," teatas erakonna pressiesindaja pärast Rahvaliidu volikogu istungit.

Rahvaliidu ja IRLi vastuolud ei tule üllatusena

Tänane Päevaleht kirjutas, et Rahvaliidu kaasamine koalitsiooni võib ära jääda, sest neil on liiga palju nõudmisi.

IRL-i esimees Mart Laar nentis eile Päevalehele, et oodata on väga tõsist arutelu.  Laar hindas erakondade vahel saavutatud ühisosa vaid kogu ülesande pooleks täitmiseks. Laar selgitas, et ülesande pooliku täitmise all peab ta silmas ebapiisavat kärpimist ja liigset usku tulude laekumisse.

„Valitseb optimistlik arusaam maksude laekumisest ja usk, et rohkem pole vaja kärpida, kui rahandusministeeriumi hinnatud 6,1 miljardit krooni. Aga vahepeal on Eesti Pankki hinnanud kärpevajaduse 6,5 miljardi suuruseks ja kogemus näitab, et need hinnangud lähevad pigem hullemaks,” märkis ta. IRL-i esimehe hinnangul ei tohiks panna suuri lootusi maksutõusule ja tuleks tegeleda rohkem kulude kärpimisega.