IRL-i peasekretär Tiit Riisalo kinnitas eile õhtul, et erakond ei ole Krossile kaitseministri nõuniku ametist lahkumiseks survet avaldanud. Riisalo sõnul lähtus Kross sellest, et kui tema isik sattus talle ebakohasena näivatel põhjustel tule alla, siis hoidmaks ära rünnakut kaitseministeeriumi ja erakonna vastu esitas ta lahkumisavalduse.

Eesti Päevaleht kirjutas teisipäeval nii Eesti kui ka USA allikatele viidates, et USA tõstatas kohtumisel kaitseminister Urmas Reinsaluga Krossile NATO saladustele ligipääsu võimaliku andmise problemaatilisuse. USA valitsus nõudis Eestilt „vaikivat arusaamist”, et Kross ei saa NATO saladustele ligipääsu.

Peale selle avaldas USA pool kaitseminister Reinsalule ka põhjused, miks on Krossil Ühendriikidesse sissesõidukeeld. Samal teemal kirjutas oma allikatele tuginedes eile juhtkirja ka ajaleht Postimees, märkides muu hulgas, et Reinsalu ja Kross on teineteise pantvangid.

Ainsana süüdistab Venemaa

Reinsalu väitis, et konkreetseid õiguslikke väiteid pole Krossi kohta talle teadaolevalt esitatud. „Ainsa õigusliku süüdistuse, mida mina Krossi kohta tean, on esitanud Venemaa,” teatas ta. Ühtlasi möönis ta, et see, kas ta on kellegagi kohtunud, on omaette küsimus.

USA ei pea aga õiguslikult põhjendama sissesõidukeelu kehtestamist ja seetõttu ei saa Reinsalul selle kohta ka õiguslikke väiteid olla. Kui, siis ainult põhjuseid. Teadaolevalt on just need põhjused Reinsalule ka öeldud.

Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et Urmas Reinsalu helistas Eesti Jordaania-aukonsulile Ayman Shafik Jumeanile. Muu hulgas arutasid nad ka Krossi ja Interpoli teemat. Väidetavasti huvitas Reinsalu, kuidas leida üles jordaanlane, kes osales Interpolis peetud Krossi tagaotsimiskuulutuse avaldamise arutelul.

Kaitseminister jäi ka toona oma kõnet Postimehele kommenteerides napisõnaliseks, mööndes, et vestles tõepoolest aukonsuliga, kuid nimetas seda „infovahetamiseks”. Minister rõhutas, et ta ei ole ühelgi viisil suhelnud ühegi Interpoli komisjoni liikmega.

Täna vaadatakse Interpolis Krossi asi uuesti üle.


Kross: riigikaitse on mulle oluline

Kross ütles eile oma avalduses, et kavatseb oma huve ja head nime kaitsta ning kõige selgem ja vahetum on seda teha eraisik Eerik-Niiles Krossi positsioonilt. Kross ei soovi enda sõnul, et rahvuslike huvideta poliitkemplejad saaksid heita varju kaitseministeeriumile ja riigikaitsele. „Need on minu jaoks liiga olulised asjad,” sõnas ta.

Peale selle ütles Kross, et jätkab hea meelega aktiivset osalemist Eesti poliitikas ja ei vaja selleks kellegi katet.