Maa-amet pani neljapäeval müüki Tallinnas Nõmmel Helbe tänav 9b asuva krundi, mille vahetuks naabriks on ärimees Oliver Kruuda. Alghinnaks on 3,12 miljonit krooni.

Krundi ostjal tuleb aga arvestada, et magusat maatükki läbib juurdepääsutee Kruuda krundini, lisaks avaneb sealt vaade naabrimehe garaaži.

Müügis olev 3123-ruutmeetrise pindalaga krunt kannab katastritunnust 78404:401:0142. Selle piire kirjeldav joon jätab vähemalt maaameti kaardiserverit uskudes hea tüki Kruudale kuuluvast garaažist teispoole maatüki piiri.

Kas maa-ameti kaardid on vigased või on suurärimees tõesti oma valdusi riigi maa arvelt laiendanud, ei olnud eile õhtul võimalik kindlaks teha. Kindlasti tuleb ostjal aga enne kindlaks teha, kas krunti ostes tuleb kaasa ka osa maiustustekuninga ja meediaärimehe garaažist.

“Aerofotod on kindlasti täpsed ja näevad välja nii, nagu reaalses elus,“ kinnitas maa-ameti juhtkonna nõuniku kohusetäitja Andrus Põld.

Maa-ameti kinnisturegister Kruuda õigusi maatüki koormamiseks siiski ei näita. Põllu sõnul on sellest hoolimata võimalik, et maatüki kasutusloa on erandkorras väljastanud Nõmme linnaosa valitsus.

Ehitusluba pole

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra jaoks tuli uudis müügis olevale maale ulatuvast ehitisest üllatusena, samuti ei kinnitanud ta selle jaoks antud ehitusloa väljastamist. “Kuna tegemist on riigile kuuluva maaga, ei ole Nõmme linnaosa valitsus ühtegi eriluba andnud. Antud kinnistuga saab teostada toiminguid ainult maaomanik ehk antud juhul keskkonnaministeerium.“

Samas on Vakra sõnul tegemist krundiga, mida lähtuvalt Nõmme ehitusmäärusest ei ole võimalik iseseisvalt hoonestada. “See tähendab, et seda on võimalik võtta kasutusele ainult liites kõrvalolevate kruntidega.“ Vakra kinnitusel edastati eile õhtul Nõmme linnaosa valitsusele Päevalehe poolt saadetud materjalid ka Nõmme arhitektile.

Kruudalt eile kommentaari saada ei õnnestunud.

Oliver Kruuda lageraie

•• Umbes kahe aasta eest tegi Kruuda oma Nõmme elamu lähistel ebaseaduslikku metsaraiet. Toona põhjustati omaalgatusliku metsaraiega keskkonnale kahju ligi veerand miljonit krooni. Ärimees põhjendas oma tegevust looduse korrastamisega, raiudes oma rabaäärse krundi servalt hektari ulatuses puid ja täites pinnast. Keskkonnakahju suuruses 249 743 krooni päädis kriminaalasja algatamisega. Läinud aasta detsembris lõpetas Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Ainar Koik kriminaalmenetluse tingimusel, et Oliver Kruuda kohustub tegema sada tundi üldkasulikku tööd ning hüvitama keskkonnale tekitatud kahju. Lepingu järgi tuli Kruudal osaleda käsiraamatu koostamisel, õpetades sportlasi sponsorraha küsima.