„Meie lähtume oma otsustes kohtupraktikast ja see on siiani olnud selline, et lammutamine on kõige äärmuslikum meede, enne seda tuleb kasutada leebemaid meetmeid ehitise seadustamiseks,“ ütles Tallinna linnaplaneerimise ameti ehituskontrolli osakonna juhataja Elvis Tõnnison.

„Praegu on alustatud haldusmenetlust ettekirjutuse andmises,“ ütles Tõnnison. Menetluse tulemusel valmiv ettekirjutus võib olla väga erinev: see võib esitada nõude hoone lammutada kas osaliselt või täielikult või siis selle hoopis seadustada. 

Millal menetlus lõpeb, Tõnnison öelda ei osanud, sest menetluses on vaja ära kuulata kõigi osapoolte seisukohad, aga osalejatel on vastamiseks aega terve kuu. „Ma ei julge ühtki tärminit välja tuua,“ nentis Tõnnison ja selgitas, et täna koostati linnaplaneerimisametis maa-ametile kaasamiskiri, millega palutakse ametil Kruuda juhtumi asjus seisukoht võtta. Seaduse kohaselt on ametil selleks aega 30 päeva.

Juhtumisse kaasatakse loomulikult ka Oliver Kruuda ise. "Kruudale pole veel kutset esitatud, kuna tahaksime enne kuulda maa-ameti seisukohta," sõnas Tõnnison. Seega võib menetluse lõpulejõudmiseks kuluda veel vähemalt kuu.

Lõputult asi siiski venida ei saa, kuna juhul, kui menetlusosaline või –osalised vastuseid ei anna, on võimalik otsus vastu võtta ka selja taga.

Praegu osalevad Kruuda garaaži juhtumis kaasatud menetlusosalistena Oliver Kruuda ja maa-amet kui riigi maa volitatud valitseja. „Küsime ka nende arvamusi ja seisukohti,“ kinnitas Tõnnison.

Menetluste osaliste arv võib aga muutuda, sest kõnealune maatükk Nõmmel on müügis ja kui see ostetakse, siis on menetluses osalised ka uus omanik või omanikud, kellel on lammutamise või seadustamise samuti asjus oma sõna öelda.

Krundi võimalikuks ostjaks on peetud Oliver Kruudat ennast. Maatüki ostmise korral oleks ta haldusmenetluses osaline nii ebaseadusliku ehitaja kui ka uue omanikuna. Millise käigu see menetlusele annaks, maa-ameti juhtkonna nõunik Andrus Põld öelda ei ösanud. "See on spekulatsioon," sõnas ta.

"Esmaspäeval enampakkumine lõpeb, siis on oksjon ja siis vaatame, mis edasi saab."

Oliver Kruuda rajas Helbe tänaval omavoliliselt osa oma garaažist naaberkinnistule, mis on 2005. aastast riigi omanduses.

Oktoobri keskel sai Kruuda juba linnaplaneerimisametilt trahvi, mille maksimumsuurus on 18 000 krooni.
"Oliver Kruuda trahvi vaidlustanud ei ole," kinnitas Tõnnison ja selgitas, et karistusandmete avaldamist keelab seadus.