Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul soovivad Eestisse loodava NATO kooperatiivse küberkaitse kompetentsikeskuse töös osaleda Ameerika Ühendriigid, Hispaania, Saksamaa, Itaalia, Bulgaaria, Leedu ja Poola.

“Eesti on ette valmistanud koostöölepingud, millest üks allkirjastatakse riikide vahel, kes on avaldanud soovi osaleda NATO kooperatiivse küberkaitse kompetentsikeskuses, ning teine NATO kui organisatsiooni ning kompetentsikeskuses osalevate riikide vahel,” ütles Aaviksoo. “Järgmise aasta jaanuaris toimub koostöölepingute teksti lõplik arutelu kõigi osalevate riikide vahel.”

Pärast koostöölepingute sõlmimist hakkavad praeguses Eesti küberkaitsekeskuses teenima ka teiste NATO riikide kaitseväelased ja eksperdid. Kompetentsikeskuse eesmärk on uute küberkaitsemeetodite, kontseptsioonide ja tehniliste lahenduste väljatöötamine.

Juba 2004. aastast plaanis

Samuti on NATO kompetentsikeskuse funktsiooniks küberkaitsealase analüüsi koostamine, õppe- ja teavitusmaterjalide loomine ning väljaõppe korraldamine.

NATO kooperatiivse küberkaitse kompetentsikeskuse asutamise ettepaneku tegi Eesti juba 2004. aastal. Selline algatus oli ministeeriumi teatel eeskätt seotud Eesti seniste saavutustega IT- ja infoühiskonna arendamisel.