"Eesti on see, mida igaüks meist teeb. Ja tegemata jätab," sõnas Teomeetri idee üks autoritest Andero Uusberg. "Iga Teomeetris antud lubadus muudab Eesti ühiskonda kriipsuvõrra turvalisemaks ja hoolivamaks. Ühiselt tegutsedes on neil väikestel asjadel suur mõju."

Teomeeter alustab liiklusest, sest selles valdkonnas on väikesed teod liialdamata elu ja tervise küsimus. "Kaks teatrisaalitäit inimesi saab aastast aastasse viga lihtsalt kuhugi teel olles. Mitu istmerida ei jõuagi kohale. On üllatavalt palju tegusid, millega igaüks ise saab olukorda parandada," ütles Teomeetri tegevjuht Halliki Voolma. "Tahame Teomeetris järgemööda ette võtta mitmeid teemasid, millest sõltub elu kvaliteet Eestis ­ näiteks ülemäärased alkoholikahjud, küsitavad tarbimisotsused ja ebavõrdne kohtlemine."

Teomeetri tegijate sõnul võiks see platvorm kujuneda kohaks, kus igaüks saab teha Eestile sajandaks sünnipäevaks kingitusi. "Paar aastat tagasi tegi president oma aastapäevakõnes inspireeriva üleskutse: teeme sajandaks sünnipäevaks Eesti ise korda, meie kõigi jaoks, kes me tahame siin elada," sõnas Teomeetri teine algataja Riina Raudne. "Lõimegi tarkvara, mis annab võimaluse minna selles küsimuses väga praktiliseks: teha ise kingitusena väikesi tegusid suurte asjade parandamiseks.”

Teomeeter on kodanikualgatus, mis võitis eelmisel aastal Arengufondi Arenguideekonkursi. Teomeetrit arendavad Halliki Voolma, Andero Uusberg, Riina Raudne, Pirjo Vanem ning Kadri Lainas. Teomeeter tegutseb Terve Eesti Sihtasutuse juures.

Teomeetri veebilahenduse on loonud Elevate OÜ ning esimesed arendustööd tegid TÜ arvutiteaduse tudengid. Teomeetri arenevat nägu kujundab Fraktal OÜ.

Liikluse aktsiooni tegusid aitasid valida ja vormida Mari Jüssi (Stockholmi Keskkonna Instituudi Tallinna Keskus), Raul Rom (Maanteeameti liiklusohutuse osakond), Sirle Loigo (Politsei­ ja Piirivalveamet), Gunnar Meinhard (liikluspsühholoog) ja veel mitukümmend vabatahtlikku kaasamõtlejat.

Teomeetri loomist on toetanud Eesti Arengufondi Arenguidee stipendium, Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva korraldustoimkond ja Keskkonnaministeerium. Teomeeter tänab lisaks Marleen Pedjasaart ja Ahti Heinlat.

Teomeeter alustab koostöös Delfi, Eesti Päevalehe ja Eesti Rahvusringhäälingu portaaliga.

Täna käivituv aktsioon on Teomeetri pilootprojekt, mille käigus loodetakse testida nii idee sisu kui vormi. Tagasiside ja ettepanekud on oodatud e­aadressile info@teomeeter.ee.