Keskerakond

10 punkti

Pöörame tähelepanu noorte tervisekäitumisele, teeme tervislikud valikud lihtsamaks ja ebatervislikud keerukamaks. Seame sisse täiskasvanute hambaravihüvitise 200 euro ulatuses, mida hüvitatakse kolme aasta jooksul. Vabastame tööandja töötaja tervise heaks tehtavad kulutused erisoodustusmaksust, soodustades investeeringuid töötajate tervisesse. Taastame riikliku rahastamise tervist edendavate tegevuste toetamiseks. Maksustame kõrge suhkrusisaldusega joogid. Karmistame alkoholipoliitikat.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

12 punkti

Turgutame ravikindlustuse eelarvet riigi muude tulude abil, et vähendada ravijärjekordi ja laiendada soodusravimite valikut. Arstiabi kättesaadavuse ja kvaliteedi parandamise kõrval tuleb pöörata rohkem tähelepanu ennetustegevusele ja taastusravile. Samuti tuleb innustada inimesi rohkem liikuma. Vabastame erisoodustusmaksust tööandja kulutused töötaja tervise edendamiseks. Pahatihti on viletsa tervise põhjuseks lagunenud hambad. Seepärast toetame täiskasvanu hambaravi 200 euroga ja pensionäridel 350 euroga kolme aasta kohta. Maapiirkondades paneme käiku hambaravibussid.

Isamaa ja Res Publica Liit

7 punkti

Esiteks, koolides tuleb pakkuda Eesti lastele tervislikku toitu. Teiseks tuleb saada Eesti inimesed rohkem liikuma ja sportima. Kolmandaks tuleb vähendada alkoholi- ja tubakatoodete liigtarvitamist.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

4 punkti

Meditsiinisüsteem tuleb tervikuna ringi korraldada, haigekassa tegevuspõhimõtted ära muuta. Lõpetada haigekassa raha betooni paigutamine ja suunata see inimeste ravimisele. Hambaravi muuta tasuta tervishoiusüsteemi osaks, sest terved hambad on tervise alus. Soodustada sportimist, eriti rahvasporti, ja piirata tervist kahjustavate ainete kättesaadavust. Alkoholireklaam keelata ja alkoholi tarbimist oluliselt piirata.

Eesti Vabaerakond

2 punkti

Sööme vähem, liigume rohkem.

Eestimaa Rohelised

6 punkti

Esiteks, juua ja suitsetada tuleb vähem. Teadmistepõhisele ravile lisada teadmistepõhine ennetusele, järelravile ja hooldusele raviraha kulutamise metoodika, s.t raha kulutamise efektiivsust hinnatakse elukvaliteedi tõusu järgi. Viime sisse terviselepingute süsteemi, laseme inimestel koguda raha isiklikku maksuvabasse ravirahafondi ja lubame ettevõtetel maksta oma töötajate ning pereliikmete ravi, hamba-, taastusravi ja hoolduse eest ilma erisoodustusmaksuta.

Eesti Iseseisvuspartei

1 punkt

Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades. 1. Tuletame meelde, et eelmistel valimistel said kompassi poolt kõige rohkem hääli kristlikud demokraadid, tegelikkuses said aga 0,5%. 2. Teie meetodis esinev „spetsialistide” hinnanguga ristamine tähendab tegelikkuses meelevaldset ülbitsemist. 3. Tuletame meelde, et teie „spetsialistide” sisuline nimi on poliitiline prostituut.

Rahva Ühtsuse Erakond

5 punkti

See on suuresti seotud teavitustööga tervislikest eluviisidest ja haiguste ennetamisest. Suurt rolli mängib ka sportimisvõimaluste kättesaadavus.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

3 punkti

Elanikkonna tervis tagab rahvuse kestmise. Mis käest lastud, seda on raske taastada, aga tuleb tegutseda. Et meil jääb meedikuid aina vähemaks ja vajadus järjest kasvab, tuleb rohkem tähelepanu pöörata ennetustegevusele ja sõeluuringutele. Otsustavalt tuleb vastu astuda meie sigimisvõimet hävitava alkoholismi ja narkomaania vohamisele. Selleks tuleb alkoholiseadust karmistada. Avalik suitsetamine ju suudeti keelata. Luues inimestele kindlustunde, vähendame nii alkoholismi kui ka kuritegevust. Esmatähtis on ka tasuta hambaravi mõistlikus mahus.

KOMMENTAAR

Külli-Riin Tigasson: Küsitav on roheliste ja EKRE seisukoht, justkui isikliku terviseraha kogumine või haigekassa süsteemi ümberkorraldamine siin aitaks. Eesti ravikindlustussüsteem toimib hästi ja arstiabi on tasemel. Euroopa kontekstis madal keskmine eluiga on seotud pigem eluviisi ehk stressi, vähese liikumise, alkoholi ja suitsetamisega. Arukas poliitika soosib tervislikke eluviise positiivsete stiimulite loomisega, kuid stiimul ei saa olla isiklik terviseleping ja bürokraatia suurendamine, vaid näiteks tervisespordi võimaluste parandamine.