Seeneteadlase Kuulo Kalamehe ütlust mööda pole nii kehva seeneaastat varem olnudki: metsast leiab vaid kukeseeni, sekka ka üksikuid puravikke ja pilvikuid.

“Kevadel ja suvel oli pikalt kuiv, 30 kuumakraadi augustis kõrvetasid omakorda seened ära,” põhjendas ta. Kui sügis on soe ja öökülma ei tule, on lootust oktoobris metsast veel üht-teist leida, kuid heast seeneaastast rääkida ei saa.

“Tänavu on seentega nadi olukord,” kinnitas Kalamehe öeldut Eesti loodusuurijate seltsi mükoloogiaühingu president Leho Tedersoo.

Ta on käinud Tartu ümbrusest seeni otsimas: puravikke oli küll näha, kuid sügisseeni riisikaid ja heinikuid mitte. Septembriks peaks puravike hooaeg lõppenud olema, kuid tänavu pakub loodus seenekorjajaile üllatusi.

“Praegu on puravikel teine laine tulemas, esimene oli juuli keskel, kui inimesed ei taibanud seenele minna,” selgitas Tedersoo. Juuli esimesel poolel oli metsas ka kukeseente küllus, neid leidub siiani.

Tallinna keskturul küsivad müüjad kukeseente kilo eest 90 krooni. Sel nädalal on turu ehteks kahtlemata puravikud.

Kui nädala alguses oli neid veel vähevõitu ja müüjad kaitsesid kiivalt iga puravikku uudishimulike ostjate näppude eest, siis nüüd kõrguvad neist lettidel kuhilad, hinnaks aga uhke 350 krooni kilo eest. Kuivatatud seente kilohind küünib aga 1000 kroonini.