Tagasi kutsumise põhjuste hulgas tuuakse välja, et hindamiskomisjoni koosseisus on põhjendamatult palju nimetatud teemaga mitteseotud ametite esindajaid ning samas jäetud kaasamata sõltumatud arhitektid ja kunstiteadlased. Komisjoni ülesandeks on hinnata konkursile laekuvate tööde skulpturaalset, arhitektuurilist ja linnaruumilist sobivust,

Samuti ei mõista kujurite ühendus, miks on Terje Ojaver ja Aili Vahtrapuu nimetatud komisjoni nimekirjas kaks korda.

Välja tuuakse ka konkursi eesmärgis sisalduvad vastuolud, näiteks ei ole kujurite ühenduse meelest võimalik leida sobivat lahendust nõudele, mis ütleb, et Kalevipoja monumentaalskulptuur peab sobima Maarjamäe monumendiga. Lisaks ei ole võimalik rajada monumenti kõrgusega 21 meetrit merepinnast, minemata seejuures mastaapide poolest vastuollu asukohaga.

Ühendus protestib ka tingimustes esitatud nõude vastu, mis määratleb skulptuuri teostamiseks vajaliku savimodelleeringu, kipsivalu ja pronksivalu enne ideekavandite laekumist ning žürii otsuse langetamist.

Kujurite ühenduse juhatus leiab, et kõnealuse konkursi korraldamisel ei ole piisavalt täidetud anonüümsusnõue ja erapooletus, mis on avaliku ideekonkursi puhul elementaarne ning nende hinnangul ei võimalda selline konkurss kõigile osalejatele võrdseid võimalusi ja on osalejaid naeruvääristav.

Ühenduse juhatus soovitab oma liikmetel sellel konkursil mitte osaleda.