“Inglased ütlesid, et London on nii räpane ja Tallinn nii puhas,” vahendas inglaste saatja Madli Pesti. “Jessica arvas, et siin on lumi maas.”

Rohkem kui poolte delegatsioonide saatjad rääkisid, et nende külalised on Tallinnast ja Eestist väga huvitatud.

Teadja Kreekast. Üks Kreeka laulja saatebändi liige teab nende saatja Irma Kaljulaidi sõnul Eesti ajalugu – kellele Eesti on allunud, millal iseseisvunud ja muud selletaolist. “Aga trummar küsis, kas siin hüljest saab süüa – tahaks ükskord proovida,” lausus Irma.

Makedoonlased võrdlesid Eestit ja oma maad ning pidasid arengutaset enam-vähem samasuguseks, vahendas makedoonlaste saatja Herdis Kirk. “Kõik on Eestis esimest korda, aga nad teavad Eestist üsna palju,” lisas ta.

Rumeenlased aga imestasid, et Eestis on nii palju uusi autosid ning veel enam üllatusid, kui kuulsid, et keskmine palk on siin ainult 5000-6000 krooni vahel.

Taanlased on oma saatjale Marje Jurtšenkole rääkinud, et Taanis on üldiselt Balti riikide suhtes eelarvamus – siin olla väga kuritegelik. “Eurovisiooni rolli peavad nad selle arvamuse muutmisel väga oluliseks ja siin on ka palju Taani ajakirjanikke,” ütles Jurtšenko.

Ka iisraellased leiavad, et Eurovisioon lisab nende maale teadmisi Eestist. “Delegatsiooni liikmeist on mõned tööasjus varem Eestis käinud,” ütles iisraellaste saatja Ave Poom.

Kiire areng. Üldiselt on külaliste hulgas – välja arvatud Soome, Läti, Leedu ja Venemaa ning Rootsi – vähe neid, kes varem Eestis käinud. Inglaste delegatsiooni juht on paar aastat tagasi talvel pooljuhuslikult seoses reisiga Soome Eestis puhkusel olnud.

“Ta ütles, et siin on selle kahe aastaga väga palju muutunud,” ütles Madli Pesti. Ta lisas, et mõned inglased on juba ütelnud, et tahavad tagasi tulla ja uurinud, kus kandis oleks parem puhata.

Osa esinejaid hoiab jõudu

Hispaania laulja Rosa ja tema saatjad palju väljas ei käi, sest olid juba enne Eestisse sõitu kohaliku ajakirjanduse tähelepanust ja kahenädalasest Hispaania ringreisist väsinud.

“Teisipäeva õhtul oli ETV stuudiost otsesaade Hispaania televisiooni, aga üldiselt tahavad nad võimalikult palju puhata ja ainult proove teha,” ütles hispaanlaste saatja Laura Maran.

Linnaekskursioonile ei ole läinud ka transvestiite etendavad sloveenlased. “Neil oleks kõrgete kontsadega vanalinna tänavail võimatu liikuda,” ütles nende saatja Triin-Liis Härma. “Nad on nagu lapsed, kes ei püsi hetkekski paigal ja tahavad kõike näha ning on alati valmis fotograafidele poseerima,” lausus ta. Tikk-kontsade ja kitsaste kostüümide pärast tuleb eurolavagi nende jaoks ümber seada, et nad saaks ainult tasapinnal liikuda.

Kuigi saatja pole Sloveenia lauljaid muudes rõivastes kui punastes kostüümides ja kingades näinud, teadis ta, et kodus on nad kõik tavalised mehed.

Küproslaste saatja Mariliis Männiku sõnul pööravad esinejad suurt tähelepanu oma laulule, ei joo ega suitseta ja lähevad varakult magama. “Aga kui kuskil käivad, siis laulavad igal võimalusel,” ütles Männik.

Venemaa delegatsiooni saatja Marina Talisainen oli ainuke, kes ütles, et eks probleeme ikka ole. Näiteks ei sobi värvi pärast eurolavale venelaste valge esinemiskostüüm ning eile polnud veel selge, kuidas see laheneb. “Nad suhtuvad oma töösse väga tõsiselt, parandavad veel koreograafiat, aga valgus ja heli neile meeldis,” ütles Talisainen.