Eks alati ole valikuid ja võimalusi. Otsustasin lahkumise kasuks, sest arvan, et nii on kõigile parem. Mulle sai selgeks, et kui koostöö otsese ülemusega (Keskerakonda kuuluva abilinnapea Kaia Jäppineniga – A.A.) ikka ei laabu ja ootused on erinevad, siis ei tekita see mitte ainult mulle, vaid kogu organisatsioonile mõttetuid lisapingeid. Samas tundub viis aastat ka juba päris paras kogemuste kogumise aeg, et edasi liikuda.

••Mis suundades Tallinna muinsuskaitset sikutatakse?

Ma arvan, et paljud peavad muinsuskaitset endiselt konservatiivseks, linnaarengut pidurdavaks institutsiooniks. Samas aga loodan, et avarama silmaringiga inimesed mõistavad, et ilma autentse Tallinna vanalinnata ei tuleks meile turiste ja nendega koos töökohti ning investeeringuid. Tallinna puitasumid ja miljööväärtuslikud piirkonnad moodustavad unikaalse linnapildi, kus tallinlane tahab elada ja mida on uhke külalisele näidata. Vana ja väärtusliku korrastamine ning säilitamine tulevastele põlvedele on intelligentse inimese kohus.Linna ja riigi muinsuskaitseameti vahel sõlmitud halduslepingu kohaselt täidab linna amet muinsuskaitseseadusest tulenevaid ülesandeid ja asetub seega kahe tule vahele. Eesmärgiks pole mitte kompromissi vaid win-win lahenduse leidmine linna (loe: kinnisvaraarendajate) huvide ja muinsuskaitse vahel.

••Mida jõudsite Tallinna muinsuskaitse arendamisel ja kultuuriväärtuste kaitsmisel ära teha?

Ma pean enda teeneks ametnike koolitamist ja harjutamist suhtlemisel ajakirjanduse ja avalikkusega. Vahepeal on küll linna meediapoliitikat mitu korda muudetud, kuid valmisolek oma tööst rääkida on osa muinsuskaitse tutvustamisest ja teadvustamisest.Kultuuriväärtuste amet jätkas edukalt Tallinna kirikurenessansi projekti, eelmisel aastal said Ingeri ja Rootsi bastioni käigud põhjalikult läbi uuritud ja alustati nende avamise töödega. Algasid ka Pirita kloostri katuse idee otsingud, et muuta kloostrivaremed tuntuks kontserdipaigaks ja seeläbi tuua väärikas klooster oma ajalooga tagasi linlaste kultuuriellu.

••Millised on Tallinna muinsuskaitse põhiprobleemid ja nende võimalikud lahendused?

Tallinna muinsuskaitse üks probleem on koostöö linnaplaneerimise ametiga, mis arvestab küll muinsuskaitse seisukohtadega, kuid kus menetlust mõjutavad teised jõujooned. Teisalt on mõeldamatu, et praeguse ehitustegevuse aktiivsuse juures täidab muinsuskaitse ülesandeid pelgalt viis ametnikku, kes peale ehitusobjektide peaksid inspekteerima kõiki linna mälestisi, mida on üle kahe tuhande, ja vanalinna kaitsealasse kuuluvaid ehitisi. Pidevalt kasvab ehitushuvi miljööväärtuslikes piirkondades, mille kaitse eest vastutab kolm ametnikku.

••Mida soovitaksite järgmisele kultuuriväärtuste ameti juhile?

Soovin, et ta oskaks ära tunda probleeme ja vastuolusid ning mõistaks oma tegevuse kaugemat eesmärki ja tähtsust kogu linna arengus. Oskaks arendada organsatsiooni ja toetada ameti tugevat spetsialistide meeskonda.