"Google'i kohtulik kokkulepe katab neid raamatuid, mida nad on skaneerinud ja mis riikidega on USA-l autoriõiguse alane välisleping," kommenteeris Eesti Päevaleht Online'ile kultuuriministeeriumi meedia- ja autoriõiguse osakonna nõunik Toomas Seppel, märkides, et Eestil on selleks lepinguks Berni konventsioon, mis reguleerib autoriõigusi.

"Google ei ole Eestis raamatuid skaneerinud, vähemalt ei ole raamatukogudel sellist teavet," ütles Seppel. "Võimalus, et Google on skaneerinud Eesti autorite teoseid, saab olla juhul, kui raamatud (nende hulgas tõlked) on kättesaadavad USA raamatukogudes."

Lehtedes avaldatud kohtulik kokkulepe on sõlmitud USA õiguse alusel ja Seppeli sõnul Eesti õiguses sellist lahendust ei saaks kasutada.

"Seega: kui Google tahaks Eesti raamatuid teha kättesaadavaks internetis, peaks ta sõlmima iga autoriga vastava lepingu," ütles Seppel. "Samuti saab esitada Google'ile nõude raamatu andmebaasidest eemaldamiseks."

Eesmärk: skaneerida kõik kättesaadavad raamatud

Otsimootorihiid Google tahab otsinguga leitavaks teha kõik ettevõttele kättesaadavad raamatud – kes ei taha, et viiteid tema teostele otsimootori kaudu välja tuleksid, peab sellest Google’ile 5. maiks teatama. Kui Google pole autorilt saanud kirjalikku teadet kokkuleppest taganemisest tänavu 5. maiks, arvab ta autori ühinenuks USAs sõlmitud leppega ettevõtte ning autorite-kirjastajate vahel, mis lubab pea kaks kolmandikku Google’i teenitud reklaami- ja muust tulust autoriõiguste omanikule.

Google pakkus laupäeval Päevalehes ilmunud reklaamis Eestis elavatel autoritel võimalust keelata ettevõttel nende raamatute skaneerimine ja portaali http://books.google.com kaudu otsitavaks tegemine. Üldjuhul pakub portaal otsingu tulemusel praegu näha lehekülge või lõiku sobiva sisuga, mitte raamatu täisteksti.

Ameerika Ühendriikides andsid kirjanikud ja kirjastajad Google’i kollektiivselt kohtusse andnud, süüdistades maailma suurima otsingumootori pidajat autoriõiguste rikkumises, kuna Google skaneeris nende väitel raamatuid ilma loata ja tegi nende sisu otsingumootori kaudu leitavaks.

Kui pooled olid kokku leppinud kokku, kui palju tasu hakkavad saama autoriõiguste omanikud, sõlmisid nad kohtuvälise leppe, mis – juhul kui USA kohus selle heaks kiidab – lubab Google’il skaneerida autoriõigusega raamatuid, pidada elektrooniliste raamatute andmebaasi ning müüa õiguste omanike loal juurdepääsu läbimüüdud raamatutele. Google sai ka õiguse oma e-raamatukogus avaldada reklaame, lubades 63 protsenti reklaami- ja muust tulust autoriõiguste omanikele, seisab laupäeval, 21. veebruaril Eesti Päevalehe paberlehe 9. leheküljel avaldatud pakkumises.