Valitsuse pressiesindaja Daniel Vaariku sõnul otsustab peaminister Siim Kallas Kivi tagasiastumispalve rahuldamise pärast asjaolude selgumist Kultuurkapitali kriminaalasjas.

"Kaitsepolitsei lõpetab esialgse uurimise järgmisel nädalal ning Kallas langetab oma otsuse ilmselt järgmisel või ülejärgmisel nädalal," ütles Vaarik BNSile.

Signe Kivi tunnistas, et on andnud oma nõusoleku kohalikel valmistel kandideerida, kuid pärast Kultuurkapitali rahadega juhtunut peab ta selle üle järele mõtlema. Ta ütles pressikonverentsil BNSi teatel, et täidab vastavalt seadusele oma ministrikohustusi senikaua, kuni peaminister ei ole teda ametist vabastanud. Kivi lisas, et peab oma edasist tegevust poliitikas tõsiselt kaaluma.

"Sellele tööle asudes olin ma valmis sellisteks võimalikeks sammudeks," sõnas Kivi ajakirjanikele. "Ma olen vapustatud ja nördinud ja tahan vabandada südamest kultuuriavalikkuse ja eesti avalikkuse ees," teatas Kivi.

Ta ei osanud vastata küsimusele, kas ta on nõus ministrina jätkama, kui temalt seda palutakse.

Kivi, kes on ühtlasi Kultuurkapitali nõukogu esimees, edastas täna avalikkusele järgmise avalduse:

Eile, 14. augustil esitas Eesti kultuurkapitali pearaamatupidaja Marika Silde mulle kui Eesti Kultuurkapitali nõukogu esinaisele avalduse, milles ta peab vajalikuks võtta kultuurkapitali tegevdirektorilt Avo Viiolilt õigus

teha finantstehinguid Eesti Kultuurkapitali nimel. Marika Silde hinnangul on Eesti Kultuurkapitali kontodel vähemalt 6,5 miljoni krooni suurune puudujääk, mis on tekkinud Avo Viioli tegevuse tulemusena.

Kuna Avo Viiol ei ole tänaseni esitanud vajalikke dokumente, on Eesti Kultuurkapitalil hoolimata kultuuriministeeriumi korduvatest arupärimisest esitamata 2001. aasta aruanne.

Marika Sildelt saadud informatsiooni põhjal tegin viivitamatult avalduse Kaitsepolitseile, mis alustas koheselt kriminaalmenetlust. Seejärel võtsin Avo Viiolilt õiguse teha rahalisi tehinguid Eesti Kultuurkapitali nimel.

Samuti olen reedeks, 16. augustiks kutsunud kokku Kultuurkapitali erakorralise nõukogu, mille päevakorras on uue audiitorfirma valimine, asendusjuhi määramine ja kultuurkapitali järgmise jaotuse võimalik edasilükkamine.

Toimunu on mind sügavalt vapustanud ja mul on raske väljendada oma kurbust selle üle, et Eesti kultuuri jaoks niivõrd olulise institutsiooni usaldusväärsus on saanud hävitava hoobi. Ma loodan, et uurimine viiakse läbi võimalikult kiiresti ning selgitatakse välja täpne varaline kahju.

Tundes poliitilist vastutust toimunu pärast, teavitasin eile peaministrit oma soovist tagasi astuda.