Eile saatis Tallinna linn kultuuriministeeriumile tagasi ühiskirja, mis tuleb esitada Brüsselisse 23,5 miljoni krooni suuruse eurotoetuse saamiseks kultuuripealinna programmi jaoks.

„Linnast saabusid täna (eile – toim) täiendused, mis lubavad ühiskirja nüüd valmis kirjutada ja Brüsselisse teele saata,” teatas kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles. „Kultuuripealinnade hindamiskomisjoni järgmine koosolek on sügisel, seega peaks jõudma kenasti.”

Siiski kulus Tallinnal reageerimiseks koguni poolteist kuud. Kultuuripealinnade hindamiskomisjoni juht Sir Bob Scott kohtus nii minister Laine Jänese kui ka linnapea Edgar Savisaarega 28. juunil. Ministeerium saatis linnale ühiskirja projekti kaks päeva hiljem, 30. juunil. Veel enne Tallinna vastust jõudis üleeile kantsler saata linnapeale meeldetuletuse.

Samas kirjas nendib kantsler, et ministeerium sooviks SA Tallinn 2011 senise ainsa juhatuse liikme Jaanus Mutli kõrval näha ka teist juhatuse liiget, kes vastutaks kultuuripealinna programmi eest. Suklese sõnul ei ole küll esialgu ühtegi konkreetset inimest silmas peetud. „See muudaks asutuse toimimise tõhusamaks, otsustamise kiiremaks. Ja annaks kindlustunde, et programm viiakse läbi edukalt,” ütles kantsler.

Mutli sõnul aga ei näe ta põhjust, miks sihtasutust ei saaks edukalt juhtida ka vaid üks juhatuse liige. „Mis programmi puudutab, siis selle eest vastutab täna saba ja karvadega nagunii programmiosakonna juhataja Jaanus Rohumaa. Sõltumata sellest, milline on tema ametinimetus,” ütles Mutli. „Selleks, et programmi pool saaks efektiivselt juhitud, peaks Jaanus Rohumaa pigem pühenduma sajaprotsendiliselt kultuuripealinnale ja loobuma oma teisest ametist, nagu seda juba Mikko Fritze oma ametiajal ette nägi.”