„Tallinn 2011-st lahkumine oli eelkõige protestiks, et juhtida tähelepanu sealsele juhtimisele,” ütles Saks Eesti Päevalehele. „See tähendab seda, et koalitsioonis on probleem.”

Riigikogu SDE fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul teadis ta juba möödunud sügisel, et Keskerakonnaga võimuliidus olles sotsiaaldemokraatidel Tallinnas suurt kaasa rääkida pole.

„Katrin Saks ja paljud teised läksid koalitsiooni heas lootuses, et saavad midagi ära teha,” ütles Nestor. Samal ajal lisas ta, et olukorras, kus Keskerakonnal on häälteenamus, oli ka see lootus naiivne. Nestori sõnul käitus Saks nõukogust lahkudes õigesti. „See otsus loomulik,” märkis Nestor. „Kujutage ette, et sotsiaaldemokraat Katrin Saks istub nõukogus ja teeb ettepanekuid, mida keegi ei kuula.”

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Valdo Randpere sõnul on märke koalitsiooni erimeelsustest ette tulnud ka muudel teemadel, näiteks linna ja ameeriklaste vahelise linnahalli renoveerimise lepingu aruteludes. „Linnavara komisjoni istungil oli üllatav näha, et sotsid ei olnud enam keskiga ühte meelt,” rääkis Randpere. „Tundub, et mingi jää on hakanud liikuma – et nad ei viitsi enam olla puudlid Keskerakonna rihma otsas. Loomulikult valimised lähenevad ja midagi on vaja tõestada.”

„Tundub, et sotsiaaldemokraadid on unest ärganud,” märkis ka volikogu IRL-i fraktsiooni aseesimees Urmas Mardi. Tema sõnul pole välistatud, et osa sotsiaaldemokraate ilmnenud probleemide järel erakonnast välja astuvad.

Saksa sõnul sündis otsus nõukogust välja astuda täpselt SA Tallinn 2011 koosoleku ajal. Parteikaaslase, linnavolikogu liikme Jaak Juske sõnutsi võinuks Saks oma otsusest rääkida ka üleeilsel SDE piirkonna juhatuse koosolekul. Seetõttu võib Juske hinnangul tekkida mulje, et Saks on enne saabuvaid valimisi alustanud isikliku poliitkampaaniaga. Samal ajal märkis ta, et erakond soovib Tallinn 2011 juhatusse keskerakondlase Jaanus Mutli kõrvale endiselt ka teist juhatuse liiget. „Kindlasti jätkame koalitsiooniga läbirääkimisi,” ütles Juske. „Siiamaani oleme suutnud leida kokkuleppeid.”

Vitsut: lõhesid pole

Tallinna linnavolikogu esimehe, keskerakondlase Toomas Vitsuti sõnul tuli Saksa otsus üllatusena. Ta lisas, et sihtasutuse juhtimise küsimust on ka koalitsioonikoosolekutel arutatud. „Sihtasutus on töötanud stabiilselt, eelarveprobleemid on hakanud lahenema,” märkis Vitsut. Keskerakond on tema sõnul endiselt seisukohal, et Tallinn 2011 juhatusse teist liiget tarvis ei ole. „Ma ei arva, et koalitsioonis lõhed on. Kui tema (Katrin Saks – toim) tunnetab neid, siis ta tunnetab neid isiklikult.”

Opositsiooniparteid aga kultuuripealinna juhtimise küsimust rahule jätta ei luba. „Eks me hakkame ka omalt poolt arupäringuid tegema – mis seal siis viga on, et inimesed omal soovil lahkuvad,” ütles Mardi.

Savisaar ja Pihl hämmingus

•• Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas pärast Katrin Saksa otsust Raepressi vahendusel, et on hämmingus. Savisaare sõnul oli SA Tallinn 2011 algusest peale vaid ühe juhatuse liikmega kavandatud ning senise programmijuhi Jaanus Rohumaa juhatusse lisamist vajalikuks ei peetud.

•• Sotsiaaldemokraatliku erakonna juht ja abilinnapea Jüri Pihl lükkas eile ümber väite, et koalitsioon on lagunemas. „Koalitsioonid ei sõltu ühe inimese hetkemeeleolust. See on tema (Katrin Saksa – toim) individuaalne otsus,” ütles Pihl. „Erakonnasisesed probleemid lahendatakse erakonnasisestes organites. Individuaalset valimispropagandat kellegi arvel teha on ebamõistlik.”

•• Muu hulgas süüdistas Saks Pihli suutmatuses kaitsta koalitsioonis sotsiaaldemokraatide huve. Pihli sõnul on partei oma kaheksa kohaga volikogus teinud kõik, mis võimalik, et linnajuhtimine oleks läbipaistvam. „Seda on sellise mandaadiga muidugi keeruline teha, aga opositsioonis olles ei oleks saanud üldse midagi teha,” märkis Pihl.

Intervjuu

Anu Toots: kampaania on alanud

•• Politoloog Anu Toots, kas Katrin Saksa ootamatu lahkumine Tallinn 2011 nõukogust on märk tema valimiskampaania algusest?

See võib niimoodi olla küll. See võib olla Saksa valimiskampaania algus, aga ka kogu partei valimiskampaania algus: tuntud tuha pähe raputamise fenomen.

•• Praegu on ainult Katrin Saks taandunud, Pihl aga kaitseb koalitsiooni. Saks  aga ütleb endal olevat ka mõttekaaslasi. Milliseid arenguid tulemas näete?

Sotsidel on nüüd kasulik Keskerakonnast distantseeruda. Nad on olnud koalitsioonis mitu kuud, aga tehtud pole midagi ja näha pole neid ka kusagil. Nii et Saksa lahkumine on lihtsasti tõlgendatav valimiskampaaniana.

•• Aga kui nii, siis miks Pihl visalt koalitsiooni kaitseb ja samuti ei taandu, kuniks see veel kindlasti kasu toob?

Tõenäoliselt Pihl võtab seda (Saksa lahkumist – toim) isikliku ja enda pihta sihitud kriitikana. Kuigi tõsi on, et tema etteasted on olnud kahvatud. Suur küsimärk on see, miks sotsid Pihli etteotsa panid, kui nad teadsid, mis mees ta on. Tundub, et neil oli vaja tankisti, mugavat kohatäidet, kes lükatakse kõrvale, kui valimisvõitlus läheb teravamaks.

•• Kes võiks võtta Pihli juhikoha sotside leeris või ka koalitsioonis?

Raske öelda, seda ei hakka spekuleerima. Pihl toodi niisama sisse, ilma loogilise seletuseta, kust ta tuli. Samamoodi võib ta ka kaduda.