"Kuulati erinevaid seisukohti. See oli kõigest jutuajamine. President tahtis juttu ajada ja kuulda erinevaid seisukohti,” kirjeldas tõlkija ja kolumnist Enn Soosaar kohtumist Päevaleht Online´ile. Tema sõnul ei pidanudki kohtumisel tulemust tulema, kuid lisas, et jäi kohtumisega väga rahule.

Kirjanik Rein Raua sõnul oli tegemist väga sõbraliku ja avameelse kohtumisega, kus räägiti probleemsetest asjadest.

Kunstiajaloolane ja professor Mart Kalm aga leidis, et presidendist oli väga kunstiline ja kena tunda muret, et vabadussammas Eesti Vabariiki väärikalt esindaks.

Arhitekt Ülar Mark lisas, et igaüks tahtis tutvustada oma arusaamu ja eesmärgiks ei olnud, et kõik samal arvamusel oleks.

“Meil ei ole pommuudist anda,” lisas Mart Kalm.”Lähme sama seisukohaga tagasi, mis tulime – ei mõelnud midagi uut välja.”

Maalikunstnik Marko Mäetamm aga tõdes, et tegemist on väga tähtsa teemaga, millele olemasolevat lahendust ei ole võimalik veel leida.

Kokkuvõttes leidsid kolm meest, et tänase külma ilmaga oli presidendi juures meeldivalt soe olla ning tõdesid, et president andis häid küpsiseid.

Ilvese sõnul väärivad Vabadussõda ja võit selles sõjas mälestusmärki, nagu on otsustanud ka riigikogu.

“Loodan, et Vabadussõja võidu mälestusmärgi püstitajad võtavad arvesse võimalikult palju kunstiringkondade asjalikke ettepanekuid, ilmutades demokraatlikule poliitilise kultuurile kohustuslikku lugupidamist,” ütles ta. “Samal ajal loodan, et ka kunstiringkonnad on konstruktiivsed ja valmis mälestusmärgi rajajatega sisuliseks koostööks.”

Presidendi hinnangul on praegune olukord heaks õppetunniks, kuidas tulevikus inimestele oluliste mälestusmärkide rajamisel tegutseda viisil, mis väldiks teravat vastasseisu.

Presidendi juures toimunud arutelul osalesid Doris Kareva, Mart Kalm, Ülar Mark, Marko Mäetamm, Rein Raud, Enn Soosaar, Marek Tamm ja Erkki-Sven Tüür.

Pärast kohtumist kultuuritegelastega saabus Kadrioru lossi presidendile külla ka peaminister Andrus Ansip.

Loomeliitude ja kõrgkoolide esindajad andsid märtsi alguses kaitseminister Jaak Aaviksoole üle 7000 inimese allkirjad, protestides Vabadussõja võidusamba praegusel kujul püstitamise vastu. Nende ettepanekuks oli kaaluda samba sobivust tänapäevase Eesti identiteedi märgiks ja avalikuks monumendiks, lisaks tegid nad ettepaneku uue konkursi korraldamiseks.

Sihtasutuse Vabaduse Monument ja Eesti Arhitektide Liidu juhid andsid täna mõista, et sooviksid omavahel võidusamba rajamise osas kokkuleppele jõuda ning panevad koostöö proovile ühisnäituse avamisega.

Sihtasutuse juht Aivar Reivik ja arhitektide liidu liider Ike Volkov leidsid, et debatt monumendi püstitamise ümber on kujunenud pigem emotsionaalseks kui konstruktiivseks ning demokraatliku debati jätkamiseks tuleks tagasi pöörduda arutelude juurde.